U trendu

Salvini pred posetu Izraelu rekao da su antisemiti imbecili

Zamenik italijanskog premijera i lider desničarske Lige Mateo Salvini izjavio je pred dolazak u Izrael da je ta zemlja „jedna od najvećih i najmodernijih demokratija na planeti“ i da njegovoj poseti nije potrebno drugo opravdanje.

On je ponovo rekao da su „antisemiti imbecili i delikventi“ i da će on kao ministar unutrašnjih poslova učiniti sve da se suprotstavi antisemitizmu.

Salvini je ocenio da antisemitizam raste u Evropi i da je islamski ekstremizam glavni neprijatelj gradjanskog društva i socijalnog mira i u Italiji i u Izraelu.

Na pitanje da li će predložiti preseljenje ambasade Italije iz Tel Aviva u Jerusalim, Salvini je uz smešak odgovorio da ga puste da poseta prodje u miru, preneli su izraelski mediji.

Glasine da je predsednik Izraela Ruven Rivlin odbio da se sastane s njim su „lažne vesti“, rekao je Salvini, dodavši da sastanak nije ni tražio.

On će doputovati u Izrael danas popodne i sastati se najpre s ministrima pravde, unutrašnjih poslova i turizma, a sutra s premijerom.

I u kabinetu predsednika Rivlina je navedeno da je razlog što se neće sastati s Salvinijem gust raspored posete.

U nedavnom intervjuu za Si-En-En (CNN) Rivlin je rekao da neonacistički pokreti na mogu biti prihvaćeni Izraelu.

„Ne možete reći mi poštujemo državu Izrael i želimo veze s njim ali smo neofašisti“, rekao je Rivlin.

Salvini će takodje posetiti izraelsku jevresku zajednicu i Memorijalni centar holokausta Jad Vašem.

U pismu objavljenom u ponedeljak u listu Republika koje je potpisalo 100 italijanskih Jevreja, zahteva se da Salvini javno osudi desničarske akte antisemitizma i agresiju protiv stranaca, Roma i migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)