U trendu

Samit NATO doneo odluke o transformaciji i jačanju saveza

MADRID – Samit NATO u Madridu bliži se danas završnici odlukama o transformaciji i jačanju Alijanse.

„Odluke koje smo doneli u Madridu obezbediće da naša Alijansa nastavi da čuva mir, sprečava sukobe i štiti naše narode i naše vrednosti. Evropa i Severna Amerika zajedno u NATO“, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, a navedeno je u saopštenju.

Lideri zemalja članica NATO složili su se sa fundamentalnim promenama u odvraćanju i odbrani NATO, uz jačanje napredne odbrane, jačanje borbenih grupa u istočnom delu Alijanse i povećanje broja snaga visoke spremnosti na preko 300.000.

Lideri su se, takođe, složili da više ulažu u vojni savez i da povećaju zajedničko finansiranje.

Tokom samita najbliži partneri NATO Finska i Švedska pozvani su da se pridruže Alijansi, što je značajan podsticaj evroatlantskoj bezbednosti.

Saveznici su se složili da pruže dugoročnu podršku Ukrajini kroz ojačani sveobuhvatni paket pomoći.

Lideri su podržali novi strateški koncept NATO u opasnijem i konkurentnijem svetu, a kojim se utvrđuje pristup NATO Rusiji i drugim pretnjama, uključujući terorizam, sajber i hibridne napade.

Prvi put strateški koncept se bavi izazovima koje postavlja Kina, a lideri su se dogovorili i o koracima za borbu protiv klimatskih promena, uključujući ciljeve za smanjenje emisije gasova staklene bašte i kretanje ka nultoj emisiji do 2050. godine.

Na Samitu je, takođe, pokrenut novi fond za inovacije NATO koji će pomoći Alijansi da „izoštri“ svoju tehnološku prednost.

Saveznici su se, takođe, ponovo posvetili borbi protiv terorizma i odgovorom NATO na pretnje i izazove sa Bliskog istoka, severne Afrike i Sahela.

„Suočavamo se sa najozbiljnijom bezbednosnom situacijom u poslednjih nekoliko decenija. Ali izlazimo na izazov sa jedinstvom i odlučnošću“, poručio je generalni sekretar NATO na završnoj konferenciji za novinare.

On je zahvalio Španiji što je bila domaćin istorijskog samita i rekao da će sledeće godine samit NATO biti održan u Viljnusu u Litvaniji.

U Madridu su na samitu prvi put zajedno učestvovali partneri NATO iz Indo-Pacifika – Australija, Japan, Novi Zeland i Republika Koreja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.