U trendu

Sančes podrzao ulazak Z. Balkana u EU

KRANJ – Španski premijer Pedro Sančes izjavio je danas da njegova vlada podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju u „najbližem vremenskom roku“, javlja agencija Rojters.

Sančes je, na samitu EU-Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja, govorio i o reformi evropskog tržišta električne energije, poručujući da bi Evropska komisija mogla kupiti gas u ime svih zemalja članica EU ili samo u ime onih koji to žele.

„Predlog naše vlade je da Komisija EU pregovara u ime svih 27 država članica, a ako su neke od njih protiv, onda mi predlažemo pojačanu saradnju kojoj bi se mogle priključiti zemlje koje to žele, a Komisija bi pregovarala“, rekao je Sančes novinarima nakon samita EU-Zapadni Balkan održanog na Brdu kod Kranja.

On je dodao da će Komisija o tome pregovarati u saradnji sa privatnim kompanijama.

Evropska unija je ranije saopštila da će ispitati način na koji se rukovodi njenim tržištem električne energije i razmotriti predloge za reviziju regulativa unutar bloka, jer nastoji da očuva planove za borbu protiv klimatskih promena usred rekordno visokih troškova energije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.