U trendu

Sangaj proglasio pobedu nad kovidom-19, Peking ublazava mere

PEKING – Pekinška komisija za obrazovanje saopštila je danas da svi učenici osnovnih i srednjih škola u kineskoj prestonici mogu da se vrate individualnoj nastavi od ponedeljka.

Vlasti Šangaja proglasile su pobedu nad ovim virusom pošto u tom gradu, prvi put u poslednja dva meseca, nije bilo prijavljenih slučajeva.

Dva velika grada bila su među nekoliko gradova u Kini koji su uveli ograničenja kako bi zaustavili širenje omikron varijante kovida-19 od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomesečni karantin na celoj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna, prenosi Rojters.

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida-19, a učenicima viših razreda srednjih škola bilo je dozvoljeno da se vrate u učionice drugog juna.

U Šangaju, u kom je prvog juna ukunut dvomesečni karantin, danas nije prijavljen nijedan novi lokalni slučaj, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, navodi Rojters.

U tom gradu od 25 miliona stanovnika nastaviće se masovno PCR testiranje svakog vikenda do kraja jula, a obedovanje u zatvorenom je i dalje zabranjeno u većem delu grada.

Predsednik Komunističke partije Šangaja Li Ćiang izjavio je na otvaranju gradskog partijskog kongresa u subotu da su gradske vlasti „pobedile u ratu za odbranu Šangaja od kovida-19 primenom uputstava kineskog predsednika Si Đinpinga i da su odluke Pekinga o prevenciji epidemije „potpuno efikasne“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar