U trendu

Sankcije SAD trojici državljana BiH zbog pretnje regionalnoj stabilnosti

VAŠINGTON – Bivši direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić, Dragan Stanković i Edin Gačanin stavljeni su na crnu listu SAD, jer predstavljaju pretnju regionalnoj stabilnosti i podrivaju poverenje u institucije, saopštilo je danas američko Ministarstvo finansija.

Sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a nalazi se u SAD ili je u posedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena.

„Tri lica protiv kojih danas donosimo mere predstavljaju pretnju regionalnoj stabilnosti, podrivaju poverenje u institucije i težnje onih koji nastoje uspostaviti demokratsku vlast na zapadnom Balkanu“, rekao je Brajan E. Nelson, podsekretar za borbu protiv terorizma i obaveštajno-finansijske poslove u Ministarstvu finansija.

Trojac je na listu danas uvrstila Kancelarija za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD nakon nedavnih sankcija ove kancelarije u regionu.

Kako je obrazloženo, Mehmedagić je kao generalni direktor OBA zloupotrebio javno telekomunikacijsko preduzeće u korist SDA, jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

„Mehmedagić je koristio javno preduzeće `BH Telekom` kako bi sa mreže mobilne telefonije sakupljao podatke o aktivnostima političara u BiH koji nisu povezani sa SDA“, navodi se u saopštenju Ambadase SAD u BiH.

Mehmedagić je, dodaju, instruisao jednu osobu da nadzire jednog vladinog službenika povezanog sa jednom opozicionom strankom u Republici Srpskoj.

Pored toga, koristio je položaj, pretio i koristio veze da utiče na kandidate „osmorke“, grupe bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH da podrže SDA.

Takođe, postoe vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim mrežama radi vlastitog bogaćenja i bogaćenja njegove političke stranke, prenela je Srna.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Dragan Stanković je na listu uvršten zbog odgovornosti za, kako navode, saučesništva, te direktnog ili indirektnog učešća u delovanju koje predstavlja opstrukciju ili pretnju sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Iz američke Ambasade su pojasnili da je Stanković bio na čelu agencije odgovorne za Zakon o nepokretnoj imovini iz aprila 2022. kojim je „direktno osporen ustavni poredak u BiH, što predstavlja podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

„Na dan 22. septembra 2002. Ustavni sud BiH zaključio je da je Zakon o nepokretnoj imovini, kao i svi prethodni, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je sastavni deo Aneksa četiri Dejtonskog mirovnog sporazuma“, stoji u saopštenju.

Za Edina Gačanina iz Ambasade SAD su naveli da jedan od najvećih svetskih trgovaca drogom.

„Rođen je u Sarajevu i vođa je kartela `Tito i Dino` koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored trgovine drogom u velikom broju zemalja, Gačaninov kartel bavi se i pranjem novca i usko je povezan sa grupom organizovanog kriminala `Kinahan`, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koja je već stavljena na listu OFAC zbog uloge koju ima kao važna transnacionalna kriminalna organizacija“, napominje se u saopštenju.

Gačanin je na crnu listu stavljen zbog učešća ili pokušaja učešća u aktivnostima ili transakcijama koje značajno doprinose ili predstavljaju veliki rizik za značajno širenje međunarodne trgovine nezakonitim narkoticima ili sredstvima za njihovu proizvodnju.

Ove današnje sankcije protiv Gačanina usko su koordinisane sa Upravom za borbu protiv droga SAD, Evropskom agencijom za saradnju u sprovođenju zakona (Evropol) i vladama Holandije, Francuske i Belgije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.