U trendu

Saopštenje: Ogromne posledice moguće ruske agresije na UKR

NJUJORK – Moguća vojna agresija Rusije na Ukrajinu imala bi „ogromne posledice“ i izazvala bi „ozbiljan odgovor“, navodi se u zajedničkom saopštenju Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Kanade, Ukrajine, Poljske i još nekoliko evropskih zemalja, kao i Evropske unije.

Saopštenje je izdato nakon što je u Savetu bezbednosti na zahtev Rusije održan nezvanični sastanak prema tzv formuli Arija, na kojem nije obavezno prisustvo svih članica.

Zemlje potpisnice dokumenta su ocenile da je vreme održavanja tog sastanka posebno zabrinjavajuće, jer dolazi u trenutku kada „Rusija jača vojno prisustvo na Krimu i granicama Ukrajine“.

U saopštenju se ukazuje na to da su Poveljom UN zabranjene pretnje ili upotreba sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države, prenosi Tas s.

Potpisnice dokumenta pozivaju Rusiju da obustavi „neprijateljsku kampanju dezinformacija protiv Ukrajine“, da spusti tenzije u i oko Ukrajine i da bez odlaganja povuče vojne snage i opremu koju je, kako se kaže, rasporedila u toj zemlji bez odobrenja Kijeva.

„Akcije Rusije izazivaju zabrinutost na svetskom nivou i predstavljaju kršenje međunaronog prava, uključujući Povelju UN“, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.