U trendu

Saracin:Potrebna je jasna poruka Balkanu da pripada EU

BON – Poslanik Zelenih i predsednik nemačkog Društva za jugoistočnu Evropu Manuel Saracin izjavio je da je zemljama kandidatima za članstvo u EU potrebna jasna poruka da tu pripadaju, kao i da bez nje ne bi uspelo ni proširenje 2004. i 2007. godine.

On je u intervjuu za Dojče vele rekoa da niko u tom klubu ne želi da bude „samo član druge klase“.

„Ako pogledamo kako trenutno stoji Turska, onda sigurno priča o ‘članstvu druge klase’, ‘privilegovanom partnerstvu’ ili ‘spoljnom rubu jezgra’ možda nije bila jedini razlog, ali sigurno jeste jedan od razloga koji su omogućili jače skretanje te zemlje s puta ka EU“, rekao je on.

Kako je rekao prioritetna tema u 2021. godini za centralnu Evropu jeste da održi Evropu u zajedništvu, a za Zapadni Balkan da ponovo ojača i učini verodostojnijom perspektivu proširenja.

On smatra da je potrebno promeniti postupak proširenja, da bi u njega trebalo da se jače i direktno uključi civilno društvo, građanska društva zemalja kandidata, a da se manje sarađuje sa administracijama i vladama.

Prema njegovim rečima, mnogi akteri u državama koje žele proširenje, ali i u članicama EU su usavršili igru po kojoj u Briselu govore potpuno drugačije nego kod kuće, zbog čega tim elitama mora da se signlizira da je to primećeno i da se neće tek tako činiti ustupci.

„To takođe znači da se kod određenih zemalja možda neće otvoriti jedno pregovaračko poglavlje, jer se kaže da reforme, recimo u pravosuđu Srbije ili Crne Gore, nemaju takav efekat kao što je obećano. A da onda kod zemalja koje se stvarno trude u reformama nakon obećanja uslede i dela“, rekao je Saracin.

Upitan šta bi u godini saveznih izbora u Nemačkoj trebalo da se promeni u odnosu na centralnu i jugoistočnu Evropu ukoliko Zeleni uđu u novu vladu, Saracin kaže da bi nezavisno od izbora akcenat morao da se zadrži na Zapadnom Balkanu, gde je poslednjih godina Nemačka faktor koji je sklon proširenju i prisutan u regionu.

„Odlučujuće će biti da politički prioritet ostaje veliki ili bude još veći nego do sada. Mi ćemo imati nove osobe, sigurno i u kancelarskom uredu, možda i u Ministarstvu spoljnih poslova. Nama će biti važno da te osobe daju prioritet jugoistočnoj Evropi“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.