U trendu

Sarajevo jutros četvrti najzagađeniji grad na svetu

SARAJEVO – Prema jutrošnjim podacima stranice IQ AirVisual, indeks zagađenja vazduha u Sarajevu iznosi 198 što ga svrstava među četiri najzagađenija grada sveta.

Prvi na listi najzagađenijih gradova je Delhi u Indiji s indeksom kvaliteta vazduha od 317, zatim sledi Lahore u Pakistanu gde indeks zagađenja iznosi 287, a treća je Daka u Bangladešu s indeksom koji iznosi 208.

Sarajevo je četvrti grad na listi, a indeks zagađenja koji iznosi 198 i povećan je u odnosu na jučerašnje podatke kada je iznosio 158, preneo je Klix.ba.

Prema tim podacima glavni grad Bosne i Hercegovine se nalazi u „crvenoj zoni“ što znači da se vazduh procenjuje kao nezdrav (indeks kvaliteta od 151-200).

U skladu s tim, smernice Zavoda za javno zdravstvo KS prilikom ovakvih situacija naglašavaju da je za sve kategorije stanovništva preporučljivo da obustave naprezanja i rekreativne aktivnosti, posebno u jutarnjim i večernjim satima, kada se zagađujuće materije duže zadržavaju u atmosferi.

Ukoliko se planira boravak napolju, preporučuje se nošenje maske za lice sa zaštitnim respiratornim filterima.

Najugroženije kategorije stanovništva su trudnice, stare osobe i deca, kao i osobe s respiratornim i srčanim problemima koje bi morale ostati u zatvorenom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)