U trendu

Šarec četvrti slovenački premijer koji podnosi ostavku

LJUBLJANA – Marjan Šarec je četvrti slovenački premijer koji podnosi ostavku, a pre njega to su u prethodnih 18 godina učinili i Janez Drnovšek, Alenka Bratušek i Miro Cerar.

Drnovšek je podneo ostavku 2. decembra 2002. godine na polovini svog trećeg mandata, a nakon što je izabran za predsednika Republike.

Mesto premijera tada je preuzeo Anton Rop iz Liberalne demokratije Slovenije (LDS), stranke koju je Drnovšek predvodio između 1992. i 2003. godine, prenosi STA.

Alenka Bratušek, prva žena premijer Slovenije ostavku je podnela 4. maja 2014. godine, nakon godinu dana na čelu Vlade, a nakon što je izgubila u trci za mesto predsednika stranke Pozitivna Slovenija od gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Njenu ostavku je pratio pad cele vlade, ali i unutarstranačka podena na delove lojalne Jankoviću i deo lojalan Bratušek.

Miro Cerar je ostavku podneo 14. marta 2018. godine, par meseci pre kraja mandata, a tu odluku je doneo nakon što je Vrhovni sud poništio glasanje na referendumu o projektu izgradnje novog železničkog projekta o izgradnji luke Koper.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.