U trendu

„Šarli ebdo“ izazvao pažnju novom karikaturom

PARIZ – Poznati francuski satirični magazin „Šarli Ebdo“ ponovo je skrenuo pažnju javnosti nakon što je na naslovnoj strani objavio karikaturu tri žene u plavim burkama na čijim leđima je napisano ime fudbalera Lionela Mesija i broj 30, što je broj koji Argentinac nosi na dresu Pari Sen Žermena.

„Talibani. Gore je nego što se prethodno mislilo“, piše na naslovnoj strani, a komentarišući kairkaturu sajt „NJuz24“ (then24.com) je naveo da klub Pari Sen Žermen pripada katarskim šeicima, kao i da se Katar dovodio u vezu sa finansiranjem fundamentalista u arapskom svetu.

Mesi je igrao nekoliko sezona u Barseloni sa reklamom aviokompanije „Katar erlajns“ na dresu.

Pari Sen Žermen nije reagovao na ovu naslovnu stranu i na ideju da će prodaja Mesijevog dresa biti pomoć za finansiranje nove vlasti u Avganistanu, ocenjuje „Njuz24.“

Katar nije priznao talibanski režim u periodu njihove vladavine Avganistanom između 1996. i 2001. godine, ali prema bivšem ministru spoljnih poslova talibana, Katar je imao „srdačne odnose“ sa militantima, preneo je BBC.

Naser al-Kelaifi, predsednik PSŽ-a, je blizak sa kraljevskom porodicom iz Katara, koja finansira šampiona Francuske.

„Šarli Ebdo“ je 7. januara 2015. godine bio meta islamskih terorista, koji su upali u redakciju magazina i ubili 12 novinara, u znak osvete za kritički i satirični odnos lista prema islamu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.