U trendu

Sarović tvrdi da je Dodik u Briselu kapitulirao

BANJALUKA – Predsednik opozicione Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je, komentarišući sastanak lidera parlamentarnih stranaka iz BiH u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, da je predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, kako je rekao, „kapitulirao u Briselu“, kao i da su prihvaćene potpuno neprihvatljive stvari za Republiku Srpsku.

„Što se mene tiče neki od elemenata su potpuno neprihvatljivi, preuzimanje takve odgovornosti nije u skladu ni sa politikom, a ni sa odlukama NSRS“, izjavio je Šarović, prenela je televizija BN.

On je naveo i da je problem ako je za vladajuću koaliciju to prihvatljivo.

„Pitanje koje za mene nije prihvatljivo je da se mi, iako nismo kandidat, obavezujemo da pratimo sankcije EU prema Rusiji“, kaže lider SDS.

Naglasio je da je na sednici Narodne skupštine RS drugačije dogovoreno, a sada je, kako kaže, „nepotrebno da se obavezujemo sa necim, jer mi nismo ni kandidat za EU“.

Vrlo problematicno, smatra Šarovic, je pitanje ustavne reforme i zasnovano je na preporukama izmedu ostalog i Venecijanske komisije.

„Treba da se ne krijemo, ne zamazujte oči javnosti. To su važna pitanja koja traže jednu ozbiljnu raspravu“, naveo je.

U ovom dokumentu iz Brisela, kaže Šarovic, ima odličnih stvari, ali postoje stvari koje su neprihvatljive.

„Ljudi koji su pod pritiskom oni su u velikom problemu, svi smo onda u problemu. Uzalud sada fina priča da su oni nešto odbranili u Briselu, to je netačno“, naglasio je Šarović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.