U trendu

Sasoli: Vreme za novu energiju u procesu prosirenja- na ZB

BLED – Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli izjavio je danas na Bledskom strateškom forumu da je sada pravi trenutak da EU uloži novu energiju u proces proširenja i da pre svega misli na zemlje Zapadnog Balkana.

Sasoli je na prvom liderskom panel BSF – a „Budućnost Evrope – odoleti i istrajati“, na kome učestvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao da je EU potrebna zajednička odbrambena politika „koja nema odgovore još od 1953. godine“, kao i da EU mora da zaštiti svoje granice.

Takođe, istakao je da u tome značajnu ulogu imaju i, kako je rekao, partneri i bliski prijatelji EU – zemlje Zapadnog Balkana, „od Beograda do Tirane, Skoplja, Sarajeva, Prištine i Podgorice“.

„Zemlje ZB su deo naše istorije, delimo zajednički identitet. Zato moramo da priznamo sebi da u procesu pristupanja moramo da preispitamo ovaj proces, jer ne mogu da čekaju decenijama da se pridurže evropskoj porodici. Svako odlaganje zato može da dovede do toga da ZB padne u ruke drugih aktera“, naglasio je Sasoli.

Istakao je, takođe, da stabilan, miran i demokratski kontinet može da donese veliku korist za sve građane Evrope.

„Sada je trenutak da uložimo novu energiju u proces proširenja i zato sam uveren da će slovančeko predsedavanje doprineti i igrati važnu ulogu po tom pitanju u narednih nekoliko meseci“, kazao je on.

Sasoli je dodao da je i za EU ovo teško vreme u istoriji, ali i vreme koje pruža velike mogućnosti i da zato treba da budu odgovorni oni koji vode EU jer će im suditi istorija.

Predsednik Evropskog parlamenta je istakao da je zato važno organizovanje BSF i debata o odgovorima na izazove današnjice i o budućnosti Evrope.

Kazao je da treba delovati svakog dana u skladu sa evropskim vrednostima i principima.

Sasoli je preneo rezultate novog Eurobarometra, koji pokazuju koliko je za građane Evrope poštovanje vladavine prava, pa tako 81 odsto Evropljana veruje da EU treba da alocira fondove jedino zemljama članicama koje poštuju vladavinu prava.

Takođe, 85 odsto Evropljana veruje da poštovanje ljudskih prava, demokratije i vladavine prava treba da budu prioritet u spoljnoj politici Unije i dodao da te vrednosti nisu samo prazne reči.

Sasoli je rekao da je sada, u vreme pandemije kovida 19, pitanje zajedničke budućnosti Evrope urgentno, kao i da je ova kriza učinila da Evropljani budu svesniji i svoje snage, ali i slabosti.

„Ali i da budemo svesni da treba da budemo bolji“, rekao je Sasoli i istakao da su zato potrebni novi nivoi saradnje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.