Sastali se predsednici Kine i Severne Koreje na severoistoku Kine

Kineski predsednik Si Djinping sastao se danas sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom na severoistoku Kine, javila je Sinhua.

Kim je došao u Daljen na severoistoku Kine bez zvanične najave.

Južnokorejski i japanski mediji su prethodno objavili da je u Daljen došao visoki severnokorejski zvaničnik. Japanska agencija Kjodo prenela je da je avion poleteo iz Daljena kasno danas popodne.

Kim je posetio Kinu u martu prvi put otkada je pre šest godina došao na vlast, ali su Peking i Pjongjang potvrdili posetu tek pošto se on vratio u Severnu Koreju.

Sinhua navodi da su Kim i Si razgovarali danas i juče, kao i da je kineski predsednik organizovao banket za severnokorejskog lidera.

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, lideri dve partije i dve zemlje su temeljno razmenili mišljenja o odnosima Kine i Severne Koreje, kao i o bitnim pitanjima od zajedničkog interesa.

Si je rekao da je Kim napravio specijalan put u Kinu kako bi opet razgovarali samo 40 dana posle prvog razgovora, u ključno vreme dok situacija na Korejskom poluostrvu prolazi kroz duboke i kompleksne promene.

Kineski predsednik je dodao da su posle njihovog prvog sastanka u Pekingu, i odnosi Kine i Severne Koreje i situacija na Korejskom poluostrvu imali pozitivan napredak.

On je rekao da je spreman da se opet sastanak s Kimom kako bi zajednički radili na razvijanju zdravih i stabilnih odnosa dve zemlje, kao i na ostvarivanju dogoročnog mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Kim je takodje rekao da su prijateljstvo dve zemlje i situacija na Korejskom poluostrvu prošli kroz značajan napretka od marta kada je predhodno boravio u Kini.

On je rekao da je u ključnom trenutku za regionalnu situaciju koja se brzo razvija, došao u Kinu da obavesti Sija o situaciji i u nadi da će ojačati strateške komunikacije i saradnju s Kinom, produbiti prijateljstvo dve zemlje i unaprediti regionalni mir i stabilnost.

Izmedju dve posete Kini, Kim se sastao s južnokorejskim predsednikom Mun Džae Inom sa kojim je dogovorio da će raditi da se formalno okonča rat iz 1953. umesto dosadašnjeg primirja, kao i na denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Uskoro bi trebalo da se sastane i s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

O poslednjoj poseti Kima Kini prvo su javili južnokorejski i japanski mediji koji su spekulisali da je visoki zvaničnik Severne Koreje u poseti Kini pošto je avion iz Severne Koreje sleteo u kineski lučki grad Daljen.

List Saut Čajna morning post (South China Morning Post) iz Hongkonga citirao je dva neimenovana izvora koja su rekla da je Si došao avionom u Daljen da se sastane sa severnokorejskim zvaničnikom, kao i da prisustvuje zvaničnoj probi prvog nosača aviona koji je potpuno napravljen u Kini.

Na kineskim društvenim mrežama se navodilo da su u Daljenu povećane bezbednosne mere, kao i da je mnoštvo letova odloženo. Neki su naveli da su videli više limuzina s crvenim zastavama kakve koriste državne vodje.

Južnokorejska novinska agencija Jonhap navela je da je avion iz Severne Koreje sleteo juče uz visoke mere bezbednosti. Japanska televizija HNK prikazala je slike aviona severnokorejskog avioprevoznika Er Korjo (Air Koryo) za koje je navela da su snimljene danas na aerodromu u Daljenu na severoistoku Kine. Japanska agencija Kjodo prenela je da je avion poleteo iz Daljena kasno danas popodne.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima prethodno da ne može da ponudi nikakvu informaciju. „Kina i Severna Koreja su bliski susedi i uvek održavaju normalnu medjusobnu komunikaciju i razmenu“, rekao je samo portparol.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.