U trendu

Sastanak Abe-Putin u Sočiju

Japanski premijer Šinzo Abe sastao se danas s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u letovalištu Soči na Crnom moru, ali nema naznaka da li je ostvaren napredak u rešavanju teritorijalnog spora koji narušava odnose Moskva i Tokija od Drugog svetskog rata.

Ovo je prva poseta japanskog premijera Rusiji od kada je došao u Soči na otvaranje Olimpijskih igara u februaru 2014. godine.

„Japan nije samo naš sused nego je takodje naš važan partner u regionu Azije i Pacifika“, rekao je Putin kada je primio Abea.

Odnosi Rusije i Japana su opterećeni sporom oko Kurilskih ostrva koja je krajem Drugog svetskog rata zaposeo Sovjetski Savez, a na koja prava polaže Japan, što do danas sprečava dve zemljeda potpišu mirovni sporazum.

Japanski premijer je na turneji po Evropi pred samit u Japanu 26. i 27. maja grupe G7, odnosno G8 iz koje je Rusija isključena 2014. zbog pripajanja Krimskog poluostrva od Ukrajine.

Pregovori o ta četiri vulkanska ostrva koje Japan zove Severne terotorije na mrtvoj su tački od kada je Rusija pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014, što je Tokio osudio, sledeći zapadne zemlje. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u sredu da će pitanje Kurilskih ostrva biti na dnevnom redu sastanka, i dodao da će posle neformalnih razgovora dva zvaničnika imati večeru.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, koji je prisustvovao današnjim razgovorima Putina i Abea, rekao je da su dvojica zvaničnika razgovorala o „problemu mirovnog ugovora“. On nije dao detalje ali je najavio da će biti održana nova runda pregovora u julu.

On je dodao da su Putin i Abe izrazili želju da nadju načini za obnavljanja trgovinske razmene izmedju dve zemlje. On je medjutim negirao da se razgovaralo o ukidanju sankcija Rusiji koje je Japan uveo posle zapadnih zemalja.

Abe je rekao sinoć u Londonu, na kraju posete Velikoj Britaniji, da se nada napretku ka mirovnom sporazumu i da će se okončati dugogodišnji teritorijalni spor.

„To će biti moj trinaesti sastanak s Putinom. Bez direktnog dijaloga lidera, ne možemo rešiti taj problem“, rekao je Abe.

Putin je u svojoj televizijskoj emisiji pitanja i odgovora u aprilu rekao da bi kompromis „mogao da bude nadjen, i da će biti nadjen“ u vezi s Kurilskim ostrvima.

Za ruske medije dolazak japanskog premijera u Soči je dobra vest, pošto Japan krajem maja domaćin sastanka G7 grupe najrazvijenijih zemalja sveta.

„Možda će Japan pokušati da deluje kao posrednik u pregovorima izmedju Rusije i SAD“, čiji su odnosi na najnižem nivou od početka ukrajinske krize, ocenio je dnevnik Rasiska gazeta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.