U trendu

Sastanak ministara spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Kine

Ministar spoljnih poslova Avganistana je danas sa svojim kolegama iz Pakistana i Kine razgovarao u jedinstvenoj prilici kada u inostranstvo ode predstavnik talibana čiju vladu ne priznaje nijedna država.

Ministar Amir Kan Mutači koji ne može da napusti Avganistan pod međunarodnim sankcijama, dobio je dozvolu za putovanje u Islamabad, glavni grad Pakistana.

To njegvo putovanje, s ministrom trgovine i industrije, jedna je od najvažnijih takvih poseta talibanske vlade otkako su preuzele vlast u avgustu 2021. posle povlačenja stranih snaga predvođenih SAD iz Avganistana i kolapsa vlade koju podržava Zapad.

Kina i Pakistan su glavni susedi Avganistana, a Peking analizira ogromne neiskorišćene rudne resurse te zemlje, dok Islamabad brine za svoju bezbednost zbog dugačke zajedničke granice.

Peking i Islamabad su „spremni da aktivno podrže Avganistan u njegovoj ekonomskoj obnovi“, rekao je kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang danas novinarima.

„Nadamo se da će talibani prihvatiti inkluzivnu upravu i umerenu politiku i održati prijateljske odnose sa svojim susedima“, dodao je on.

„Važno je da talibani ozbiljno shvate brige svojih suseda za bezbednost i preduzmu snažnije akcije u borbi protiv terorističkih snaga u Avganistanu“, upozorio je on.

„Naša poruka avganistanskim vlastima je uvek bila ‘pomozite nam da vam pomognemo’ „, rekao je njegov pakistanski kolega Bilaval Buto Zardari.

Na sastanku u Dohi koji je ove nedelje okupio 25 zemalja i organizacija, uključujući specijalne izaslanike Sjedinjenih Država, Kine i Rusije, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš još jednom je osudio ograničenja koja su „bez presedana“ nametnuta avganistanskim ženama.

Odsustvo predstavnika talibana na tom samitu jedan od njih je opisao kao „kontraproduktivno“.

Ove nedelje je u Indiji bio i sastanak ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju u kojoj Kabul ima status posmatrača. Pomenuta je situacija u Avganistanu, ali opet u odsustvu bilo kog njegvog predstavnika.

„Ovi sastanci će pojačati spekulacije da su Kina i Pakistan dve od retkih zemalja koje su spremne da blisko sarađuju s talibanima, a možda čak i da otvore mogućnost konačnog priznavanja“ njihove vlade, rekao je Majkl Kugelman (Michael), direktor Instituta za Južnu Aziju u Centru Vilson.

Ujedinjene nacije su u petak ponovo potvrdile svoje „opredijeljenje da ostanu“ u Avganistanu da bi pomogle stanovništvu, čak i mada je talibanska vlada zabranila avganistanskim ženama da rade za svetsku organizaciju.

Ta zabrana „ozbiljno podriva naš rad, uključujući našu sposobnost da dođemo do svih ljudi kojima je to potrebno“, ali „ne možemo da se povučemo uprkos izazovima“, tvrdila je misija UN u Avganistanu (MANUA).

Talibanska vlada je odlučno odbacila kritike svojih ograničenja za žene, nazivajući ih „unutrašnjim društvenim problemima“.

Avganistan sa svojih 38 miliona stanovnika upao je u ozbiljnu humanitarnu krizu.

Od svog povratka na vlast, talibanske vlasti su nametnule strogu verziju šerijata (islamskog zakona) i umnožile drakonske mere protiv žena i mladih djevojaka koje više nemaju pravo na obrazovanje posle osnovne škole. Zabranili su im mnoge javne poslove i naredili im da se pokriju kada su napolju, idealno burkom.

Kineski ministar spoljnih poslova koji je u prvoj poseti Pakistanu od svog imenovanja u decembru, takođe je daanas u Islamabadu imao bilateralne razgovore s pakistanskim kolegom.

Kina je bila glavni odbrambeni saveznik Pakistana još od Hladnog rata i njegov najvažniji ekonomski partner, sa kreditima i infrastrukturnim projektima ukupne vrednosti u milijardama dolara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.