U trendu

Sastanak vođa libijskih zaraćenih strana u Moskvi

MOSKVA – Predstavnici zaraćenih snaga Libije sastaće se danas u Moskvi, gde bi trebalo da potpišu primirje pod pokroviteljstvom ruskih i turskih zvaničnika, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Pregovori su usledili nakon primirja koje je u ponoć 12. januara stupilo na snagu kao deo inicijative ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog turskog kolege Redžepa Taijipa Erdogana, i predstavlja prvi prekid u borbama u poslednjih nekoliko meseci. Odmah su se, međutim, pojavili izveštaji o kršenjima sa obe strane, prenosi AP.

Razni „strani igraci“ podržavaju dve rivalske vlade Libije, a nedavno su pojacavali svoje ucešće u sukobima nacije bogate naftom.

Istočnu vladu podržavaju Francuska, Rusija i ključne arapske zemlje, ukljucujući Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Saudijsku Arabiju, dok Turska, Italija i Katar podržavaju vladu Tripolija.

Libija je utonula u nemire nakon građanskog rata 2011. godine kada je svrgnut i ubijen predsednik Moamar Gadafi.

Šef Visokog državnog saveta, Halid al-Mišri je objavio da se očekuje da će primirje izmedu Libijske nacionalne armije i vlade Nacionalnog sporazuma sa sjedištem u Tripoliju biti danas potpisano u Moskvi, prenosi TAS S.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.