U trendu

Saudijska vojska će štititi naftna postrojenja od napada

DUBAI, 26. marta (Reuters) – Ministarstvo odbrane Saudijske Arabije saopštilo je danas da planira da preduzme odgovarajuće akcije radi zaštite objekata za izvoz nafte nakon niza napada jemenskih Huta na naftna postrojenja, izvestila je saudijska novinska agencija.

Ministarstvo je navelo da je u poslednjem napadu, koji se dogodio sinoć, pogođen centar za distribuciju naftnih derivata u južnom saudijskom regionu Jizan, dodaje saudijska agencija, a prenosi Rojters.

Prethodno je saudijsko Ministarstvo energetike da se u četvrtak uveče oko 21 sat po lokalnom vremenu dogodio napad sa osam dronova opremljenih bombama u Jizanu, koji se nalazi 970 kilometara jugozapadno od saudijske prestonice, i da se tom prilikom zapalio jedan tanker sa nafrom, ali da nije bilo drugih posledica.

Prema agenciji AP, za sada niko nije preuzeo odgovornost.

U poslednje vreme Saudijska Arabija se suočava sa sve više napada grupe jemenskih Huta na naftne kapacitete, koji nisu prestali ni nakon što je ponuđeno primirje u ponedeljak.

U Jizanu se nalazi rafinerija nafte, kapaciteta 400 hiljada barela dnevno, kao i objekti energetske kompanije Saudi Aramko u luci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.