U trendu

Savet bezbednosti UN pozvao vlasti Avganistana da ukinu restrikcije ženama

Savet bezbednosti UN osudio je danas povećanje restrikcija za žene u Avganistanu i pozvao talibane, vladare u toj zemlji, da ih odmah ukinu.

Savet bezbednosti je „ponovio svoju duboku zabrinutost zbog suspenzije školovanja (devojčica) dalje od šestog razreda, i traži puno, jednako i značajno učešće žena i devojčica u Avganistanu“, navodi se u saopštenju.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ukazao je na „strašne posledice“ odluke da se ženama zabrani rad u nevladinim organizacijama čiji su one važan terenski personal.

Talibanske vlasti su prošle nedelje zabranile ženama pohadjanje univerziteta, izazivajući medjunarodno ogorčenje i demonstracije u avganistanskim gradovima. U subotu su objavili da isključuju žene iz rada u nevladinim organizacijama, zbog čega je već pet vodećih medjunarodnih humanitarnih organizacija obustavilo rad pogtreban Avganistanu.

„Nijedna zemlja ne može da se razvija, čak ni da preživi socijalno i ekonomski sa isključenom polovinom svog stanovništva“, izjavio je visoki komesar UN-a za ljudska prava Tirk u saopštenju izdatom u Ženevi.

„Ova najvnovija zapovest vlasti će imati strašne posledice za žene i za sav narod Avganistana“, rekao je Tirk i rekao da će zabrana ženama da rade za nevladine organizacije lišiti njih i njihove porodice prihoda i prava na „pozitivan doprinos“ na razvoj zemlje.

„Zabrana će značajno narušiti, ako ne i uništiti, sposobnoost nevladinih organizacija da pruže osnovne usluge od kojih zavisi toliko ranjivih Avganistanaca“, rekao je on.

„Ženama i devojčicama se ne mogu uskratiti njihova urodjena prava“, rekao je Tirk.

Talibani koji su došli ponovo na vlast u avgustu 2021, obećali su da će biti fleksibilniji, ali su se uglavnom vratili strogom tumačenju islama, koji je označio prvi period njihovog vladanja od 1996. do 2001. godine.

Zabranili su devojčicama da pohadjaju više razrede osnovne škole i srednju školu, ograničili većinu radnih mesta kojima su žene imale pristup i naredili im da u javnosti budu potpuno prekrivene. Ženama je takodje zabranjeno da idu u parkove i u teretane.

„Pokušaji vlasti da žene ućutkaju i učine nevidljivim, neće uspeti, to će samo naškoditi Avganistancima, povećati njihove patnje i sprečiti njihov razvoj, rekao je Tirk. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.