U trendu

Savet EU odobrio sporazum Severne Makedonije sa Fronteksom

BRISEL – Savet Evropske unije danas je dao „zeleno svetlo“ Severnoj Makedoniji da sa Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Fronteks) zaključi sporazum o zajedničkim operacijama i raspoređivanju timova za upravljanje granicama u toj zemlji.

Sporazum takođe uključuje odredbe o praćenju usklađenosti i zaštiti osnovnih prava.

Sporazum sa Severnom Makedonijom potpisan je 26. oktobra 2022. godine i, pošto ga je odobrio Savet EU, stupiće na snagu 1. aprila.

Od tog datuma, „Fronteks će moći da pomogne Severnoj Makedoniji u njenim naporima da upravlja migracionim tokovima, suprotstavi se ilegalnoj imigraciji i bori se protiv prekograničnog kriminala. Jačanje kontrole duž granica Severne Makedonije doprineće daljem jačanju bezbednosti na spoljnim granicama EU“, saopštio je Savet Unije.

Novi mandat Fronteksa, usvojen 2019. godine, omogućava agenciji da pomogne tim zemljama u sporazumu o statusu na celoj teritoriji, a ne samo u regionima koji se graniče sa EU, kao što je bio slučaj sa prethodnim mandatom.

On, takođe omogućava osoblju Fronteksa da dobije izvršna ovlašćenja, kao što su granične provere i registracija lica.

Sporazumi o statusu koji omogućavaju zajedničke operacije sada se mogu zaključiti sa širim spektrom zemalja i više nisu ograničeni na susedne zemlje.

Srbija je zaključila sporazum sa Fronteksom u 2020. godini kao i Crna Gora, a Albanija u 2019. godini. Ovi sporazumi su dogovoreni prema prethodnim pravilima agencije.

U novembru prošle godine Savet EU je ovlastio otvaranje pregovora sa ovim zemljama da bi se dogovori prilagodili novim pravilima. Doneta je i odluka da se otvore pregovore o postizanju sporazuma sa Bosnom i Hercegovinom.

EU je pregovarala ili pregovara o sporazumima o upravljanju granicama sa zemljama koje nisu članice EU.

Sporazum sa Moldavijom je stupio na snagu 1. novembra prošle godine, a Savet je u julu 2022 godine odobrio početak pregovora sa Senegalom i Mauritanijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.