U trendu

Savet EU upozorio Rusiju na ogromne posledice vojne agresije

BRISEL – Savet ministra spoljnih poslova EU osudio je danas „kontinuirane agresivne akcije“ i pretnje Rusije protiv Ukrajine i pozvao Rusiju na deeskalaciju, pridržavanje međunarodnog prava i konstruktivno angažovanje u dijalogu kroz uspostavljene međunarodne mehanizme.
„Svaka dalja vojna agresija Rusije protiv Ukrajine imaće ogromne posledice i teške troškove“, navodi se u zaključcima Saveta EU.

Savet EU potvrđuje nepokolebljivu podršku EU nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i drugih partnera iz istočnog susedstva u ”okviru njihovih međunarodno priznatih granica”.

Rusija se poziva da se konstruktivno angažuje u postojećim međunarodnim okvirima kako bi se došlo do održivog i mirnog rešenja sukoba.

Nakon debate o evropskoj bezbednosnoj situaciji, Savet EU konstatuje da svako osporavanje evropskog bezbednosnog poretka utiče na sigurnost EU i njenih država članica.

EU ministri su potvrdili i postojeću snažnu saradnju i koordinaciju sa SAD, NATO, Ukrajinom i drugim partnerskim zemljama i ponovili važnost daljeg jačanja „otpornosti i sposobnosti“ EU i njenih bliskih partnera u borbi protiv sajber i hibridnih napada, dezinformacija i stranog mešanja i manipulacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar