U trendu

Savet Evrope: Nema napretka Ć vajcarske u borbi protiv korupcije

Savet Evrope ne vidi „nikakav napredak“ u primeni svojih preporuka Ć vajcarskoj za sprečavanje korupcije među poslanicima i sudijama, navodi se u danas objavljenom izveĆĄtaju.

Grupa drĆŸava Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (Greco) je joĆĄ u izveĆĄtaju 2016. godine dala 12 preporuka Bernu za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tuĆŸilaca, ali je ĆĄest godina kasnije samo pet od 12 preporuka sprovedeno ili „reĆĄeno na zadovoljavajući“ način, piĆĄe u izveĆĄtaju iz decembra proĆĄle godine.

Autori izveĆĄtaja ĆŸale ĆĄto poslanici „joĆĄ nemaju namensko telo za savetovanje o svom integritetu i ne prolaze obuku o tome“ i ĆĄto izjave poslanika i dalje „ne sadrĆŸe kvantitativne podatke ili informacije o njihovim obavezama i joĆĄ nisu predmet kontrole sluĆŸbi Parlamenta“, dodaje Greko.

Ć to se tiče sudija i tuĆŸilaca, u izveĆĄtaju se izraĆŸava ĆŸaljenje ĆĄto nije preduzeta nijedna mera „u cilju utvrđivanja drugih sankcija osim razreĆĄenja u slučaju krĆĄenja njihovih duĆŸnosti“.

„Sudije i dalje deo svojih plata daju političkim partijama“, navodi Greko povodom odbacivanja narodne inicijative o tome na referendumu.

Savet Evrope koji okuplja 46 zemalja, napominje međutim da su mere preduzete za sprovođenju preporuka za sudije viĆĄe „ohrabrujuće“ nego ĆĄto je to u slučaju poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar