Savet Evrope: Nema napretka Švajcarske u borbi protiv korupcije

Savet Evrope ne vidi „nikakav napredak“ u primeni svojih preporuka Švajcarskoj za sprečavanje korupcije među poslanicima i sudijama, navodi se u danas objavljenom izveštaju.

Grupa država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (Greco) je još u izveštaju 2016. godine dala 12 preporuka Bernu za sprečavanje korupcije poslanika, sudija i tužilaca, ali je šest godina kasnije samo pet od 12 preporuka sprovedeno ili „rešeno na zadovoljavajući“ način, piše u izveštaju iz decembra prošle godine.

Autori izveštaja žale što poslanici „još nemaju namensko telo za savetovanje o svom integritetu i ne prolaze obuku o tome“ i što izjave poslanika i dalje „ne sadrže kvantitativne podatke ili informacije o njihovim obavezama i još nisu predmet kontrole službi Parlamenta“, dodaje Greko.

Što se tiče sudija i tužilaca, u izveštaju se izražava žaljenje što nije preduzeta nijedna mera „u cilju utvrđivanja drugih sankcija osim razrešenja u slučaju kršenja njihovih dužnosti“.

„Sudije i dalje deo svojih plata daju političkim partijama“, navodi Greko povodom odbacivanja narodne inicijative o tome na referendumu.

Savet Evrope koji okuplja 46 zemalja, napominje međutim da su mere preduzete za sprovođenju preporuka za sudije više „ohrabrujuće“ nego što je to u slučaju poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.