U trendu

Savet Evrope: Saradnja s Rusijom neophodna

PARIZ – Savet Evrope (SE) smatra neophodnom saradnju s Rusijom u pogledu obezbeđivanja ljudskih prava i demokratije, izjavila je danas generalna sekretarka SE Marija Pejčinović Burić u pismu upućenom ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu povodom 25 godina pristupanja Rusije SE.
„Za to vreme Rusija je ratifikovala skoro 70 konvencija i protokola. Tu spadaju Evropska konvencija o ljudskim pravima i Evropska socijalna povelja, koji su temelj ljudskih prava u Evropi danas“, napomenula je Pejčinović Burić, prenosi TAS S.

Prema njenim rečima, Ruska Federacija treba da odigra vitalnu ulogu kao jedna od 47 zemalja koje rade zajedno na rešavanju tekućih i novih izazova koji se suprotstavljaju ljudskim pravima, demokratiji i vladavini zakona u okviru zajedničkog pravnog područja.
Generalna sekretarka SE je takođe izjavila da i Rusi, kao i svi drugi evropski građani, imaju krajnje pravo žalbe Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Primetila je neke pozitivne promene koje je prouzrokovalo izvršenje presuda u Rusiji, uključujući poboljšane uslove u zatvorima, zaštitu imovinskih prava i nove pravne zaštitne mere za vojne službenike, prenosi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.