U trendu

Savijano:Renci da napusti politiku zbog plaćenog gostovanja

RIM – U Italiji se ne stišavaju polemike, kritike i teške optužbe na račun lidera stranke “Italija Viva” Matea Rencija.

On je u jeku krize vlade, koju je izazvala njegova stranka, otputovao u Saudijsku Arabiju da bi učestvovao na koferenciji, a za svoje učešće je plaćen od strane vlade u Rijadu 20.000 evra.

Poznati italijanski pisac Roberto Savijano, autor čuvene knjige o mafiji “Gomora”, oštro je kritikovao Matea Rencija i pozvao ga da napusti politiku.

“Mateo Renci je još senator Republike, i dalje je plaćen 14.000 evra mesečno. On nije slobodni penzioner koji može biti na platnoj listi bilo koga, a pogotovo ne saudijskog princa koji svoje političke protivnike šalje u zatvor ili ih iseće na komade”, piše Roberto Savijanio.

Savijani odbacuje kao neadekvatna poređenja onih koji brane Rencijev postupak jer je i francuski predsednik Emanuel Makron nagradio egipatskog generala Al Sisija, a nemačka kancelarka Angela Merkel pokazuje očiglednu blagonaklnost prema Putinu.

“Ta poređenja ne stoje, jer francuski ili nemački lideri tako reaguju, moguće, zbog državnih razloga, a u slučaju Matea Rencija, jedini razlog je njegov lični novčanik”, piše Savijano.

Na kraju podseća da je u ovom trenutku Mateo Renci u žizi javnosti zbog aktuelne krize italijanske vlade, a u očima svetske javnosti, zbog svojih postupaka, Renci može izgledati kao “prodani čovek”, zaključuje Roberto Savijano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.