U trendu

SB UN danas o rezoluciji kojom se osuđuje Rusija

NJUJORK – Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o predlogu rezolucije kojom se osuđuje Rusija za invaziju na Ukrajinu i zahteva od nje da se odmah i bezuslovno povuče, ali bi taj pokušaj mogao da propadne zbog prava Moskve da stavi veto.

Očekuje se da će rezoluciju koju su predložile SAD, nakon toga razmatrati i 193-člana Generalne skupštine UN za nekoliko dana, rekao je Rojtersu u četvrtak visoki zvaničnik američke administracije, koji je želeo da ostane anoniman.

Iako se očekuje da rezolucija bude blokirana u 15-članom Savetu bezbednosti, Vašington i saveznici vide ovo glasanje kao šansu da se pokaže da je Moskva izolovana zbog svojih akcija.

Diplomate navode da se očekuje da najmanje 11 članica glasa za, dok još nije poznato kako će Kina, Indija i Ujedinjeni Arapski Emirati izjasniti, a američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je u četvrtak sa svojim kolegama u Indiji i UAE o Ukrajini, saopštio je Stejt department.

Nacrt rezolucije Saveta bezbednosti, u koju je uvid imao Rojters, sadrži osudu ruske „agresije“ na Ukrajinu, i zahtev da „odmah, potpuno i bezuslovno povuče sve svoje vojne snage“, kao i da povuče priznanje samoproglašenih republika u istočnoj Ukrajini.

U tekstu se ponovo potvrđuje „posvećenost SB UN suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica“.

Rusija je jedna od od članica Saveta bezbednosti sa pravom veta, zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Francuskom i Britanijom.

Očekuje se da će se u SB UN ponoviti situacija iz 2014. nakon što se Krim pripojio Rusiji, a kada je rezoluciju, koju su predložile SAD i koja se protivila referendumu o statusu Krima sa pozivom zemljama da ga ne priznaju, podržalo 13 članica, dok je Kina bila uzdržana, a Rusija stavila veto, navodi Rojters.

Generalna skupština UN je tada usvojila rezoluciju kojom se referendum proglašava nevažećim, a koja je podržana od 100 članica, 11 je bilo protiv i 58 uzdržanih, dok dvadesetak zemalja nije glasalo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.