SB UN pozvao Izrael i Palestince da ne krše prekid vatre

NJUJORK – Savet bezbednosti UN pozvao je danas Izrael i Palestince da se pridržavaju dogovora o prekidu vatre u Pojasu Gaze, saopštila je britanska misija u svetskoj organizaciji.

„Članovi SB UN pozdravili su dogovor o prekidu vatre 21. maja, prepoznajući značajnu ulogu koju su odigrali Egipat, zemlje u regionu, UN, Bliskoistočna četvroka i drugi međunarodni partneri. SB UN poziva na puno poštovanje dogovora o prekidu oružanih sukoba“, navodi se u saopštenju britanske misije pri UN, prenosi Tas s.

Članice SB UN ponovile su koliko je značajno da se „postigne sveobuhvatni mir yasnovan na viziji bliskoistočnog regiona sa dve demokratske države – Izraelom i Palestinom – koje žive jedna pored druge u miru i u okviru svojih bezbednih i priznatih granica“.

Sve članice SB UN apelovale su da se obezbedi hitna humanitarna pomoć palestinskim civilima, ističući da je palestinskim vlastima prioritetna obaveza da se uhvate u koštac sa posledicama izraelskih vazdušnih udara i štetom koja se procenjuje na oko 350 miliona dolara, kao i da rešavaju probleme u snabdevanju građana vodom i strujom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.