SDA: Posle Jelke i Deda Mraza ocekujemo slamu i jaslice

SARAJEVO – Pravi rat bilbordima sa simbolima Nove godine, Jelkom i Deda Mrazom, odvija se, za sada, u dvema opštinama BiH Zenici u Bužimu, u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo.

Nakon što su se u Zenici pojavili reklamni bilboardi na kojima je pisalo da „Jelka, Deda Mraz i Nova godina nisu deo tradicije islama i Bošnjaka“, a koji su kasnije prefarbani, oglasili su se iz Naše stranke u ovom gradu.

Oni čestataju, kako kažu, odlučnim građanima na buntu i ističu da je ovo veliko “ne” podelama.

“Ne oduzimajući pravo bilo kome na mišljenje i zakupljivanje ne baš jeftinih bilboarda, mi u Našoj stranci imamo poruku: Jelka, Deda Mraz i Nova godina jesu i ostaće tradicija građana Zenice! Baš kao što su to Bajram, ramazan, Prvi maj, božići, Uskrs i Vaskrs te brojni drugi praznici koji su Zeničanima i Zeničankama uvek služili da se što više zbliže jedni s drugima, a ne da se jedni od drugih distanciraju”, naveli su iz Naše stranke.

Poručili su da će narod koji je sebe nepovratno ugradio u Zenicu, slaviti u njoj šta on želi a ne šta mu neko kaže da sme ili ne sme.

„Kao i dosad, sve osim podela”, poručili su iz Naše stranke.

Bilbord u Zenici je osvanuo nakon što je sličan u Bužimu uklonjen, a na kojem je pisalo “Srećan Božić i Nova godina”.

Inicijator uklanjanja bilborda u Bužima je bila Stranka deokratske akcije Bakira Izetbegovića doživljavajući novogodišnje poruke kao provokacija.

Bilbodom u Bužimu na kojem je pisalo „Srećan Božić i Nova godina“, praznike su čestitali premijer USK Mustafa Ružnić i predsedavajući skupštine Rasim Halkić.

Čestitka se, međutim, nije dugo zadržala na bilbordu, zbog nezadovoljstvo bužimske SDA, koji su je doživeli kao provokaciju, jer se, kažu, prvi put pojavila u Bužimu.

Iz SDA Bužima su saopštili da je je to čisto bošnjačka sredina uz zahtev da se bilbord ukloni hitno o trošku nalogodavca.

Uz zahtev da nadležni, koji su inicirali postavljanje ovog bilborda, upute izvinjenje stanovnicima Bužima, iz Oopštinskog odbora SDA su poručila da, kako kažu, „ovakva praksa više nikad ne može i ne sme biti ponovljena“.

„Jer, ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice”, navodi se u saopštenju.

Oba slučaja izazvala su oštra reagovanja za i protiv bilborda.

U Bužimu i Zenici živi većinsko muslimansko stanovništvo. Muslimani imaju svoju Hidžretku novu goidnu i za njih su simboli poput Jelke i Deda Mraza neprihvatljivi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar