U trendu

SDŠ osudio grafit u NS kao govor mržnje prema Hrvatima

ZAGREB – Samostalna demokratska srpska stranka (SDŠ), Srpsko narodno veće (SNV) i Zajedničko veće opština (ZVO) najoštrije su osudili grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu.

„Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osećaju kao pretnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovom, predsednikom DSHV i Jasnom Vojnić, predsednicom HNV“, navedeno je u jučerašnjem saopštenju.

Ta tela pozvala su predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve kako bi se sprečilo ponavljanje i širenje takvih poruka, prenosi Hina.

Smatraju kako nemila iskustva Srba iz Hrvatske i njih kao njihovih predstavnika ne bi niko smeo da koristi za slanje takvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji.

„Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa“, zaključuju čelnici SDŠ, SNV i ZVO Milorad Pupovac, Boris Milošević i Srđan Jeremić.

Grafitu „Ubij Hrvata da šiptar nema brata“ ispisan je na objektu u novosadskom naselju Detelinara, javio je u utorak portal „021.ris“.

Grafit ispisan belim slovima je u međuvremenu prekrečen, a kako navode stanari okolnih zgrada, nije prvi put da se na tom zidu pišu grafiti, ali je prvi takvog sadržaja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.