U trendu

Secanje na dan kada je Gagarin poleteo u svemir

MOSKVA – U Rusiji i svetu danas se obeležava Dan kosmonautike, sećanje na dan kada je Jurij Gagarin prvi u istoriji čovečanstva pre tačno 61 godinu poleteo u svemir.

Ruski kosmonauti Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov čestitali su praznik sa Međunarodne svemirske stanice putem video-snimka, koji je objavio „Roskosmos“, prenosi Sputnjik.

„Pre 61 godinu naša zemlja načinila je još jedan korak ka izučavanju nepoznatog, ka čovekovom osvajanju svemira. Započeta je nova stranica istorije, istorija svemirskih letova sa posadom. I prvi, koji je otvorio tu herojsku stranicu, bio je naš sunarodnik Jurij Aleksejevič Gagarin,“ rekao je Artemjev.

Delegacija „Roskosmosa“ položila je cveće na grobove Gagarina i sovjetskog konstruktora Sergeja Koroljova u znak sećanja na 61. godišnjicu prvog leta u orbitu u istoriji čovečanstva.

Predsednici Rusije i Belorusije, Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko stigli su na kosmodrom „Vostočni.“

Pres-služba precizirala je jutros da će lideri Rusije i Belorusije povodom Dana kosmonautike posetiti kosmodrom „Vostočni“ u Amurskoj oblasti, u čijoj izgradnji infrastrukture se očekuje i učešće beloruskih stručnjaka.

Navodi se da će predsednici iz helikoptera nadgledati tok izgradnje kosmodroma i infrastrukturnih objekata, upoznati sa procesom izgradnje lansirnog kompleksa, kao i učestvovati u ceremoniji dodele nagrada pilotima-kosmonautima i razgovarati sa zaposlenima na kosmodromu.

Prvi let čoveka u svemir izveden je 12. aprila 1961. godine.

Gagarin je u svemirskoj letelici „Vostok 1“ obleteo je jedan krug oko Zemlje za 108 minuta, a leteo je na visini od 302 kilometara i brzinom od skoro 28 hiljada kilometara na sat.

Posle leta u svemir, Jurij Gagarin je postao svetska zvezda i simbol epohe, a slavio ga je ne samo ceo Sovjetski Savez, koji je po njemu nazivao ulice i fabrike, čak i jedan grad, već i ceo svet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar