U trendu

Šef ANB: Slučaj Bulatovića proglašen tajnom

PODGORICA – Direktor Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Dejan Vukšić kaže da ne može da iznosi više detalja o slučaju Luke Bulatovića, zbog tajnosti podataka.

Bulatović, bivši funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost pronađen je mrtav prošle sedmice u jednom iznajmljenom stanu u Podgorici, a za sobom je ostavio video poruku o razlozima zbog kojih je odluči da se ubio.

U poruci, između ostalog, kaže da je mislio da je 30 godina radio dobre stvari za državu, građane i porodicu, a da je tek tada shvatio da to nije bilo tako.

Poruku Bulatovića porodica je ustupila TVCG, a preneli su je svi podgorički i veliki broj regionalnih medija.

Iz poruke Bulatovića, naime, proizlazi da je deo crnogorskog bezbednosnosnog sistema bio uključen u formiranje kriminalnih klanova u Crnoj Gori.

Istragu ovog najverovatnije samoubistva Bulatovića je preuzelo Specijalno državno tužilaštvo, kojim rukovodi tužilac Milivoje Katnić.

Vukšić tvrdi da crnogorska tajna služba i njen menadžment rade profesionalno i neselektivno, u, skladu sa Ustavom i zakonima, te da u njoj pouzdanog partnera imaju i državni organi i građani.

Na pitanje TVCG kako su oni protumačili oproštajnu poruku Bulatovića, te da li imaju saznanja da je u ovom momentu ugožena nacionalna ili bilo čija bezbednost u Crnoj Gori, rekao je:

“Odgovori na pitanja koja ste postavili, sadržali bi između ostalog i tajne podatke nastale u radu Agencije, te sam zbog navedenog onemogućen da odgovorim na postavljena pitanja. Takođe, imajući u vidu da izviđajne radnje povodom navedenog slučaja sprovodi SDT, podsećam vas da bih komentarisanjem bilo kog navoda potencijalno došao u situaciju da ugrozim istragu, što ni u kom slučaju nije ni moja lično, niti namera Agencije za nacionalnu bezbednost”.

Predsednik skupštinskog Odbora za bezbednost i odbranu Milan Knežević za sutra je zakazao sednicu tog parlamentarnog tela i saslušanje Vukšića, ali i potpredsednika vlade Dritana Abazovića i još neke rukovodioce iz bezbednosnih službi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.