U trendu

Šef diplomatije EU očitao bukvicu slovenačkom premijeru Janezu Janši

Šef evropske diplomatije Žozep Borel javno je danas ukorio slovenačkog premijera Janeza Janšu navodeći da čak iako je Janša rotirajući predsedavajući Evropske unije, nema ovlašćenja da govori u ime Unije, posle Janšinih optužbi Irana zbog kršenja ljudskih prava.

„Slovenački premijer iako je na čelu šestomesečnog predsedavanja EU nema ovlašćenja da govori u ime EU o spoljnoj politici“, rekao je Borel na konferenciji za novinare posle sastanka ministara spoljnih poslova evropske dvadesetsedmorice u Briselu.

Borel je rekao da je bio primoran da ovo precizira pošto ga je kontaktirao iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif i pitao ga da li Janšine izjave predstavljaju zvaničan stav EU.

„Spoljna politika je u nadležnosti zemalja članica, svaka može da ima svoj stav. Ali, u ime EU govori samo predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, i visoki predstavnik – moja malenkost, kada govori u ime ministara“, rekao je Borel.

Janšine izjave su njegova odgovornost i one ne predstavljaju stav EU i on ne može da pretenduje da govori u ime EU, rekao je Borel.

Iran je u nedelju osudio „neosnovane optužbe“ o kršenju ljudskih prava koje mu je dan ranije uputio Janez Janša povodom berlinskog skupa opozicione grupe Mudžahedin naroda (MEK) u izgnanstvu, zabranjene u Iranu.

„Iranski narod zaslužuje demokratiju, slobodu i poštovanje ljudskih prava i treba čvrsto da ga podrži medjunarodna zajednica“, rekao je Janša u onlajn poruci skupu i zatražio da „iranski režim bude pozvan na odgovornost zbog kršenja ljudskih prava“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.