U trendu

Šef kineske diplomatije: Nastaviti pregovore sa Severnom Korejom

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji pozvao je sve strane da se vrate za pregovarački sto nakon što je Savet bezbednosti UN sinoć jednoglasno uveo oštrije sankcije Severnoj Koreji.

Kineski ministar spoljnih poslova rekao je posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Hoom u Manili da njegova zemlja treba da poštuje rezoluciju UN i prestane da provocira „dobru volju medjunarodne zajednice“ testiranjem balističkih raketa i nuklearnim testovima.

Šef kineske diplomatije je apelovao na nastavak pregovora Severne Koreje, SAD, Rusije, Japana, Južne Koreje i Kine.

„Cilj je da se pitanje nuklearnog naoružanja na poluostrvu (Korejskom) vrati za pregovarački sto i da se kroz pregovore potraži rešenje za denuklearizaciju i stabilnost poluostrva“, kazao je on.

Severna Koreja se povukla iz pregovora 2009. u znak protesta zbog medjunarodne osude njihovog testiranja balističkih raketa. Pjongjang je prošle nedelje testirao dve interkontinentalne balističke rakete koje mogu da pogode američko tlo.

Američki državni sekretar Reks Tilerson rekao je da Vašington želi da razgovara sa Severnom Korejom, ali da misli da razgovori neće biti produktivni ako Pjongjang nastavi da održava nuklearno oružje.

Šef kineske diplomatije je ponovio predlog „dvostruke suspenzije“, odnosno zaustavljanje severnokorejskog nuklearnog programa i zajedničkih vojnih vežbi SAD i Južne Koreje. On je rekao da je to najproduktivniji način da se spuste tenzije i stvore uslovi za pregovore.

Savet bezbednosti UN sinoć je usvojio rezoluciju koja predvidja nove i pooštrene sankcije Severnoj Koreji kojoj će biti uskraćena jedna milijarda dolara godišnjih prihoda.

Nove sankcije u oblasti industrije gvoždja, uglja i ribolova, prve su takve sankcije uvedene protiv Pjongjanga na inicijativu SAD. Sankcije se odnose na izvoz iz tih oblasti. Prema procenama, Severna Koreja od izvoza zaradi godišnje oko tri milijarde dolara.

Jednoglasna odluka Saveta bezbednosti UN jer su za rezoluciju glasale sve članice, njih 15, svedoči o promeni stava Kine koja je Severnoj Koreji do sada bila glavni oslonac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.