U trendu

Šef kineske diplomatije ponovo pozvao na mirovne pregovore za rešavanje ukrajinske krize

Šef kineske diplomatije Ćin Gang u razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ponovo je pozvao na mirovne pregovore za rešavanje ukrajinske krize.

Kako prenosi Kineska medijska grupa (CMG) državni savetnik i ministar spoljnih poslova Ćin Gang ponovio je u četvrtak suštinski stav Kine o važnosti mirovnih pregovora za postizanje političkog rešenja ukrajinske krize.

Ćin je to izjavio tokom sastanka sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara spoljnih poslova Šangajske organizacije za saradnju  u indijskoj Goi.

Ćin je svom ruskom kolegi rekao da je Kina spremna da održava komunikaciju i koordinaciju sa Rusijom kako bi dala opipljiv doprinos političkom rešavanju krize.

Lavrov je naveo da Rusija pridaje značaj kineskom stavu kad je reč o ovom politčkom pitanju, dodavši da se ruska strana slaže sa principijelnim stavom Kine i da je spremna da održava blisku komunikaciju sa njom na otvoren i iskren način.

Kineski ministar spoljnih poslova takođe je pozvao da se ulože dodatni napori u cilju sprovođenja važnog konsenzusa šefova dveju država, jačanja strateške komunikacije i konsolidacije i produbljivanja saradnje u različitim oblastima.

Ruska strana je spremna da radi sa kineskom na jačanju saradnje u različitim oblastima i podizanju bilateralnih odnosa dveju zemalja na viši nivo, istakao je Lavrov.

Dve strane su se dogovorile da isplaniraju i ugovore sledeću fazu razgovora na visokom nivou i u različitim oblastima, ojačaju ekonomsku i trgovinsku saradnju i prodube međuljudsku razmenu.

Lavrov i Ćin su se složili da treba ojačati komunikaciju i koordinaciju sa državama članicama Šangajske organizaciej za saradnju i pozvali na jedinstvo i kooperaciju kako bi ŠOS postao platforma
za obostrano korisnu saradnju među državama članicama. 

Dve strane takođe su se složile da ojačaju koordinaciju i saradnju u multilateralnim okvirima BRIKS-a, G20 i UN, suprotstave se svim oblicima hegemonije, zaštite zajedničke interese zemalja u razvoju i odbrane međunarodnu pravičnost i pravdu.

Na kraju je dato obećanje da će Kina i Rusija ojačati komunikaciju i koordinaciju u azijsko-pacifičkom regionu, suprotstaviti se novom hladnom ratu i održati regionalni mir i stabilnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.