U trendu

Šefica francuske diplomatije se založila za suđenje sirijskom predsedniku

Francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona (Catherine Colonna) založila se danas za suđenje sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu, podsećajući na „stotine hiljada mrtvih“ i „upotrebu hemijskog oružja“ koja se pripisuje sirijskim vlastima od početka rata u toj zemlji 2011. godine.

„Ne treba da zaboravimo ko je Bašar al Asad. On je lider koji je neprijatelj svog naroda više od deset godina. Pamtimo da je bilo na stotine hiljada mrtvih i upotrebe hemijskog oružja“, rekla je ministarka novinarima.

Ona je rekla da je borba protiv zločina i nekažnjivosti jedna je od vrednosti francuske diplomatije.

„Svaki put kada govorim o sirijskom pitanju, naglasim da je među našim prioritetima borba protiv nekažnjivosti“, rekla je Katrin Kolona.

Asad se vratio na regionalnu scenu, učestvujući na samitu Arapske lige u petak posle isključenja Sirije iz te organizacije više od deset godina.

Međutim, Francuska ne namerava da menja svoju politiku prema sirijskom predsedniku.

Katrin Kolona je rekla da ukidanje evropskih sankcija „sigurno nije“ na dnevnom redu, kao ni promena stava Francuske prema sirijskom predsedniku.

„Sve dok se Asad ne promeni, dok se ne obaveže na pomirenje, na borbu protiv terorizma, na borbu protiv droge, na poštovanje svojih obaveza, nemamo razloga da menjamo svoj odnos prema njemu“, ocenila je ministarka i dodala da je na Asadu da se promeni, a ne na Francuskoj da menja svoj stav.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.