U trendu

Šefovi diplomatija EU u ponedeljak o situaciji na KIM

BRISEL – Ministri spoljnih poslova EU razgovaraće na redovnom sastanku u ponedeljak o situaciji na Kosovu i Metohiji i drugim aktuelnim temama na zapadnom Balkanu, izjavio je danas u Briselu visoki zvaničnik EU.

On je rekao da će ministri razgovarati o odnosima Beograda i Prištine, problemu sa preregistracijom vozila sa srpskim tablicama i izlasku srpskih predstavnika iz privremenih prištinskih institucija.

To su teme o kojima je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao danas u Parizu na odvojenim sastancima s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom prištinskih privremenih institucija Aljbinom Kurtijem i o čemu će preneti utiske u ponedeljak, rekao je zvaničnik novinarima.

U toku ministarskog sastanka u ponedeljak biće diskusije i o, kako je rekao, ozbiljnim ustavnim problemima u Crnoj Gori, kao i o pitanju kako da napreduje Bosna i Hercegovina. On smatra da situacija „nije laka“ i da je „puna izazova“.

Ali, on je dodao da EU nikada dosad nije bila toliko posvećena Zapadnom Balkanu navodeći kao primer početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preporuka za BiH za kandidatski status i „ozbiljan rad“s Prištinom i Beogradom da bi se „rešio bilateralni problem, što bi otvorilo put za obe strane ka Uniji“.

Što se tiče Severne Makedonije, zvaničnik je ponovio da ova zemlja treba da donese potrebne odluke da bi zaista počeli pregovori a uslov za to je promena Ustava i unošenje bugarske manjine kao konstitutivnog naroda u ovaj dokument.

Ministarski sastanak u ponedeljak je takođe i priprema za samit EU-Zapadni Balkan zakazan za 6. decembar u Tirani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar