U trendu

Šeglov: Policija u Beču brutalna, u Rusiji deli čaj i maske

BEČ – Austrijska policija delovala je nedavno mnogo oštrije protiv demonstranata u Beču nego što je učinila ruska na protestima u više ruskih gradova, kaže zamenik šefa misije Ruske federacije pri OEBS-u Vladimir Šeglov.

Šeglov je na sednici Stalnog saveta OEBS ukazao da na zapadu policija oštrije deluje protiv demonstranata nego što je slučaj u Rusiji.

Delovanje vodenim topovima, gumenim mecima i oružjem protiv demonstranata, prema njegovim rečima, nije „rukopis“ ruskih vlasti, već pre svega Severne Amerike i Evrope.
Naveo je i da se na zapadu izriču veoma visoke novčane kazne za učešće na nedozvoljenim demonstracijama.

Kao „tužne primere“ proteklih nedelja on je naveo Francusku, Poljsku, Belgiju, Holandiju i Austriju.

„Protest sa više hiljade učesnika održan je 31. januara u Beču. Policija je izvela gruba hapšenja, delovala nasilno protiv učesnika. Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije izrečeno je više od 2.000 kazni i uhapšeno 13 osoba“, podsetio je Šeglov.

U Rusiji, navodi, policija je delovala u okviru propisane proceduera, čak je i demonstrantima delila medicinske maske i topao čaj.

Dodao je da su pojedini ekscesi vlasti primećeni, ali da poznati borci za ljudska prava nisu ustanovili nikakvo „brutalno policijsko nasilje“.

Šeglov je preneo da su vlasti istražile sve prijave demonstranata i da će vinovnici biti kažnjeni u skladu sa zakonom, jer je Rusija pravna država.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.