U trendu

Sehović: SD neće glasati za novu CG vladu

PODGORICA – Predsednik Socijaldemokrata Damir Šehović je rekao da ova stranka neće na glasati za novu, 43. vladu Crne Gore, koju je predložio mandatar Dritan Abazović, a kao glavni razlog je naveo učešće Socijalističke narodne partije (SNP) preko koje je, kako tvrdi, novu izvršnu vlast komponovao srpski predsednik Aleksandar Vučić.

Šehović tvrdi da je formalni predlagač nove vlade Dritan Abazović, a suštinski Vladimir Joković (SNP), „uz konsultaciju sa Aleksandrom Vučićem“.

„Umesto da nakon smene Krivokapićeve vlade okosnicu nove čine proverene, građanske , suverenističke, proevropske i pro NATO partije, uz podršku partija predstavnika manjinskih naroda, a da SNP bude neuticajan, pridruženi član, desilo se suprotno. Stožer buduće manjinske vlade će biti SNP, a ostali će biti samo dekor“, naveo je Šehović na pres konferenciji, preneli su podgorički mediji.

Smatra da je SNP – partija koja je na svakoj istorijskoj raskrsnici donosila pogrešne odluke, najčešće, kako tvrdi, na štetu Crne Gore, bila je protiv nezavisnosti Crne Gore, danas je protiv članstva u NATO, i do danas „nije smogla snage da genocid u Srebrenici nazove genocidom a agresiju Rusije na Ukrajinu – agresijom.

Šehović tvrdi i da je SNP partija koja negira Crnogorce, jer je, po njima, crnogorska nacija prvi put nastala 1942.godine, partiji koja, kako navodi, u konačnom nije glasala za smenu Krivokapićeve vlade, ni za smenu predsednika parlamenta.

Smatra i da je neodgovorno prihvatiti političke principe SNP, koji su i principi buduće vlade, kaže Šehović, a kao primere navodi potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC, popis stanovništva i inicijativu Otvoreni Balkan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.