U trendu

Šeks i Gregurić: Odbaciti optužnicu Srbije

ZAGREB – Nekadašnji predsednik hrvatske vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić i pisac Ustava Hrvatske i nekadašnji predsednik parlamenta Vladimir Šeks smatraju da vlada treba da odbaci optužnicu Srbije protiv četiri hrvatska visoka oficira za granatiranje srpski civila u izbegličkoj koloni, avgusta 1995.

“Srbija nema pravo da optužuje, sudi, procesuira zločine koji su se dogodili na području drugih država. Ovaj zločin se, ako ga je bilo, dogodio na području BiH. Je li to fantomska ili medijska optužnica, to ćemo još videti. Optuženi piloti su hrvatski državljani. Žrtve su bile državljani BiH. Srbija s tim žrtvama i potencijalnim krivcima i mestom zločina nema nikakve veze“, rekao je Šeks komentarišući optužnicu srpskog tužilaštva.

Smatra da je Srbija uzurpirala i prigrabila pravo da podigne optužnicu.

Podsetio je da je sabor doneo zakon o ništavnosti svih mogućih učinaka srpskog zakona o jurisdikciji.

Podsetio je da se 1992. i sam našao na optužnici Srbije koju je odbio da primi.

“I sada mislim isto: Ukoliko dođe ta optužnica, to je moje mišljenje, da bude pokušano da se uruči Hrvatskoj, ne treba je primiti, nego vratiti“, rekao je Šeks u izjavi za zagrebačku N1 tv.

Šeks je rekao i da je Srbija jasno upozorena na to da će joj, ako ne odustane (od jurisdikcije), biti otežan pristup Evropskoj uniji.

„Vrlo jasno i razgovetno stavljeno je do znanja da će joj, ako ne ispuni taj uslov, biti otežan ulazak u EU”, kaže Šeks i ocenio da je hrvatska vlada vrlo razumna i odgovorna.

Gregurić je rekao da je i sam iskusio deo optužbe prema Hagu od koje se, kako kaže, sam i odbranio.

“Mi smo se branili i nismo nikoga napadali. Događali su se zločini. Mi smo platili svoju cenu velikim brojem poginulih i zatvaranjem naših generala u Hagu koji su u velikom broju oslobođeni. Sad se pojavljuju optužnice, političke, Srbije koja oseća da je izgubila prioritet u regionu“, smatra Gregurić.

Lično misli da te optužnice ne treba ni primiti, već ih treba odbaciti.

Govoreći o izjavama lidera SDS S Milorada Pupovca, Gregurić kaže da na to treba gledati sa dva aspekta.

„On je u specifičnom položaju… On mora voditi računa o tome šta vlada radi kako bi učinila snošljivijom život svih naroda u ovoj zemlji. Ne treba davati previše pažnje tome što on govori. … Ja sam ponosan na ono vreme i svoju ulogu u stvaranju zemlje”, rekao je Gregurić.

O izjavi Pupovca, koji je rekao da se zločin na Petrovačkoj cesti dogodio i da su za njega znali i Hrvatska, i BiH, Srbija i Hag, Šeks kaže da ne želi da komentariše, kako je rekao, njegov žal za srpskim žrtvama jer smatra da treba da ima emocije.

„Trebalo bi da bude ipak malo jasniji, razgovetniji i da istakne da nije Srbija žrtva, nego da je Hrvatska žrtva, Srbija je agresor“, rekao je Šeks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.