U trendu

Šeks: Već 30 godina živim sa slučajem porodice Zec

ZAGREB – Vladimir Šeks, hrvatski političar koji je od 1990. najviše biran na različite funkcije, oglasio se o ubistvo tri člana srpske porodice Zec pre 30 godina u Zagrebu ocenivši da je to „zasigurno zločin bez presedana“.

„Dogodio se ’90-ih godina usred Zagreba, imena počinitelja se znaju, ali isto tako se zna da institucije pravosuđa nisu napravile posao kako bi se celi slučaj do kraja rasvetlio, a počinitelji kaznili“, rekao je Šeks u emisiji Studio 4 Hrvatske televizije.

Rekao je da lično već 30 godina živi sa tim slučajem.

„Do u detalje sam u celosti upoznat. 6. decembra 1991. godine kada je izvršen jedan stravičan zločin, ubijeni su Mihajlo Zec. Da se pljačkaši i ubojice otarase svedoka, ubili su na Sljemenu njegovu suprugu Mariju i maloletnu ćerku Aleksandru Zec. To je bilo okrutno, grabežno ubistvo pljačkaša i ubica. Najgnjusnije je ubistvo maloletne devojčice…“, ispričao je Šeks.

Potvrdio je da su počinioci priznali krivično delo, ali je, kaže, napravljen ključni propust, što je priznanje bilo bez advokata kojeg su morali da imaju jer je za to delo prema tadašnjem zakonu bila pretviđena nastroža kazna.

Prema rečima Šeksa, nadležni zamenik okružnog javnog tužioca Tihomir Rubeša na to nije reagovao i nije upozorio sudiju.

Nakon što je otvorena istraga, bili su u pritvoru i po savetu svojih advokata branili su se ćutanjem.

Kada je počelo suđenje njihovo priznanje zločina je izdvojeno kao nezakoniti dokaz, kaže Šeks i ističe da je najveća odgovornost na istražnom sudiji koji ih je saslusavao.

A kako je do toga došlo, Šeks smatra da na to pitanje treba da odgovori Rubeša, ali i advokat Anto Nobilo koji je tada bio glavni u okružnom javnom tužilaštvu.

Šek je negirao da je tada imao bilo kakve veze sa tužilaštvom.

Dodao je da je tek 4. novembra 1992. u Okružno javno tužilastvo Zagreb dostavljen pisani otpravak presude kojom su optuženi oslobođeni za ubistvo porodice Zec.

O tome se, kaže, potom raspravljalo na tužilaškom kolegijumu na kojem je zaključeno da nema osnova za ulaganje žalbe.

Šeks priznaje da je propusta u ovom slučaju bilo, ali su se oni odnosili na sam početak.

Godine 1993., državni tužilac je uložio zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu, koji je odbijen, rekoa je Šeks.

Šeks tvrdi da je i tadašnji hrvatski predsednik Franjo Tuđman reagovao emitovno na vest o ubistvu porodice Zec.

„Reagirao je strahovito emotivno i odmah je rekao da će se to povezivati s hrvatskom politikom jer su počinitelji bili deo neke neformalne, poluvojne grupe. Raspravljalo se na nekim telima da se najodlučnije krene u raščišćavanje. Policija je obavila vrhunski posao“, kaže Šeks i ponoavlja da mu nije jasno zašto se taj slučaj pokušava pripsati njemu.

„Ja sam kao javni tužilac, kada su mi referisali stanje spisa i stvari, pokušao da oni zatraže prekvalifikaciju kako bi se spasilo i prihvatilo zakonski priznanje. To sud nije prihvatio…“, ispričao je Šeks.

Šeks kaže da bi se cela situacija možda mogla rešiti nekakvom obnovom postupka, s nekim novim činjenicama i dokazima.

„Budući da ne postoji zastara za takva krivična dela, moglo bi se na osnovu materijalnih dokaza tražiti, ponovo pokušati dobijanje obnove postupka“. kaže Šeks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.