U trendu

Senat odlučio da bivsi poslanici opet dobijaju visoke naknad

RIM – Komisija italijanskog senata (gornjeg doma parlamenta) ponistila je uredbu kojom je prosle godine ukinuto plaćivanje visoke mesečne nadoknade bivsim clanovima parlamenta zbog „važnosti posla koji su radili“.

Vest je , kako prebnose talijanski mediji, naisala na gotovo jedinstvenu osudu politicara i izazvala ostre polemike u javnosti.

Ministar inostranih poslova Luidzi Di Majo, iz Pokreta 5 zvezdica, koji je obecao u izbornoj kampanji da ce ukinuti privilegiju bivsim parlamentarcima porucio je : “Zar postoji jos neko ko u ovoj krizi misli na bivse parlamentarce? Nemamo nikavu nameru da to obnovimo. Ako postoje interesi koje treba stititi onda su to interesi građana koji su mesecima podnosili efekte krize”.

“Liga” ce se boriti protiv te odluke, poručio je lider Mateo Salvini, a Lider demokratske Partije Nikola Zingareti je izjavio “da je odluka o vracanju privilegia bivsim parlamentarcima “pogresna i neodrziva, dok radnici jos uvek cekaju da prime nadoknadu za prinudni odmor”.

Politicki vođa Pokreta 5 zvezdica Vito Krimi je izjavio”da je odluka šamar celoj drzavi”, a senatorica Barbara Lezi je rekla “da je necivilizovano nastaviti placati hiljade evra osobama koje su samo nekoliko dana bile clanovi parlamenta” .

Advokat koji je zastupao interse oko hiljadu bivsih parlamentaraca izjavio je da nije obnovljena privilegia, vec pravo.

Bivse clan donjeg doma parlamenta mesecno na ime ove nadoknade dobije oko 2000 evra, a bivsi clan s gordnji dom oko 1500 eura.

Ukupno 2700 bivsih parlamentaraca godisnje kostaju Italiju 200 miliona evra, a“vitalizio” kako se ovde naziva to pravo, posle smrti parlamentarca, nasleđuje njihov bračni drug ili deca

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.