U trendu

Senat podržao nastavak odobrenja za upotrebu vojske SAD protiv terorizma

VAŠINGTON – Američki Senat, gornji dom Kongresa, velikom većinom podržao je nastavak odobrenja za upotrebu vojne sile SAD u globalnoj borbi protiv terorizma, čime je odbijen predlog senatora iz Kentakija Renda Pola da se ukine mera iz 2001. godine.
Senatori su u sredu odbacili amandman sa 86 prema devet glasova, dok raspravljaju i o odvojenom ukidanju dva odobrenja za upotrebu vojne sile u Iraku, prenosi AP.
Postoji široka dvostranačka podrška za povlačenje tih odobrenja Kongresa iz 1991. i 2002. za vojne udare protiv režima Sadama Huseina.
Dok se ta dva ovlašćenja retko koriste i fokusiraju samo na jednu zemlju, Irak, mera iz 2001. dala je tadašnjem predsedniku Džordžu V. Bušu široka ovlašćenja za invaziju na Avganistan i borbu protiv terorizma, odobravajući silu „protiv država, organizacija ili osoba“ koji su planirale ili pomogale napade na SAD 11. septembra 2001.
Doneta u septembru 2001. godine, ova odluka se i danas koristi da opravda američku vojnu akciju protiv terorističkih organizacija, uključujući Al Kaidu i njene podružnice, kao što su Islamska država i Al-Šabab, koje se smatraju pretnjom za SAD.

Mera iz 2002. kojom je pokrenuta invazija na Irak pre 20 godina korišćena je mnogo ređe, a pristalice njenog ukidanja kažu da je podložna zloupotrebama, navodi AP.

Predsednik SAD Džozef Bajden saopštio je da podržava njeno ukidanje, a očekuje se da će se Senat sledeće nedelje izjasniti o stavljanju van snage dve mere koje se odnose na Irak.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.