U trendu

Senat SAD potvrdio-Vendi Šerman zamenica državnog sekretara

VAŠINGTON – Američki Senat potvrdio je nominaciju predsednika SAD Džo Bajdena da Vendi Rut Šerman preuzme položaj zamenice američkog državnog sekretara.

Zahvaljujući glasovima podrške nekolicine republikanskih senatora nominacija Šermanove (71) je u utorak potvrđena sa 56 glasova „za“ i 42 „protiv“, prennosi Rojters.

Vendi Šerman je veteranka američke spoljne politike, poznata po doprinosu koji je dala u vreme administracije predsednika Baraka Obame, tokom pregovora za postizanje iranskog nuklearnog sporazuma 2015. godine, kojem su se snažno protivili republikanci, ali i neke demokrate.

Tokom izlaganja u svojstvu nominovane za novu funkciju u Stejt departmentu pred odborom Senata, u martu, Šermanova je obećala da će se zalagati za novi pristup Iranu jer, kako je predočila, „politika prema Iranu mora da bude utemeljena u sadašnjosti, a ne u nostalgiji prema prošlosti“.

Diplomatsku karijeru Vendi Rut Šerman je započela još 1993. godine u administraciji predsednika Bila Klintona i od tada je obavljala značajne državne funkcije u Stejt departmentu u svim administracijama američkih predsednika iz redova Demokratske stranke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.