U trendu

Senatori pozvali Kurtija na mirno rešenje pitanja tablica

VAŠINGTON – Grupa od četvoro američkih senatora izrazila je razočaranje zbog nedostatka napretka u pronalaženju diplomatskog načina za rešavanje pitanja registarskih tablica i pozvala premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija „da iscrpi sve diplomatske puteve“ kako bi mirno rešio to pitanje sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šenatori Džin Šahin, Rona Džonsona, Toma Tilisa i Krisa Van Holena u zajedničkom saopštenju koje je Šahin objavila na Tviteru, a nakon neuspeha pregovora u Briselu, ističu da su sve zabrinutiji zbog rizika od nasilja i nestabilnosti u regionu koji, upozoravaju, ugrožavaju teško stečeni mir.

„Razočarani smo nedostatkom napretka u pronalaženju diplomatskog puta napred između vlada Kosova i Srbije za rešavanje pitanja kosovskih registarskih tablica u srpskim entitetima na Kosovu“, naveli su senatori.

Oni su istakli da podržavaju napore EU da posreduje u mirnom rešavanju ovog pitanja i „ohrabruju premijera Kurtija da iscrpi sve diplomatske mogućnosti da bi postigao mirno rešenje“ ovog pitanja sa predsednikom Vučićem.

Senatori su izrazili zahvalnost snagama KFOR-a na tome što su odigrali ključnu ulogu u održavanju mira u regionu.

Šahin i Tilis, koji su među potpisnicima ovog saopštenja, boravili su u poseti Beorgadu i Prištini u aprilu ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar