U trendu

Separatistički vodja na istoku Ukrajine proglasio opštu mobilizaciju

Separatistički vodja na istoku Ukrajine naredio je danas opštu mobilizaciju usred rastućih strahovanja od invazije.

Vodja proruske separatističke vlade u regionu Donjeck na istoku Ukrajine Denis Pušilin objavio je danas saopštenje u kome se najavljuje opšta mobilizacija trupa i pozivaju rezervisti da se jave kancelarijama regrutaciju.

„Pozivam sunarodnike koji su u rezervi da dodju u vojne komesarijate. Danas sam potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji“, rekao je Pušilin u video poruci gradjanima, prenose ruske agencije.

Objava je data usred rasta nasilja duž linije kontakta izmedju ukrajinskih snaga i proruskih separatista u tom regionu poslednjih dana koje su podstakle strahovanje Zapada da bi Moskva mogla to da iskoristi kao izgovor za invaziju. Kijev tvrdi da ne namerava da napadne Donbas.

Juče su vlasti u separatističkim oblastima Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine proglasile masovnu evakuaciju žena, dece i starijih u susednu Rusiju. Ubrzo posle početka evakuacije odjeknulo je više eksplozija u oblastima pod kontrolom pobunjenika.

Sukob proruskih separatista i ukrajinskih snaga izbio je 2014. godine i u njemu je do sada stradalo više od 14.000 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar