U trendu

Server: Sporazum nije potpisan, član 7 daje ZSO funkcije koje Beograd želi

VAŠINGTON – Američki profesor Danijel Server smatra neuspehom to što predlog sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine nije potpisan na sastanku u ponedeljak u Briselu, posebno s obzirom na mesece iščekivanja.

Server smatra i da je glavni problem član 7 koji, kako tvrdi, „opisuje funkcije ZSO koje Beograd želi“ da ta zajednica ima.

„To su nerecipročne odredbe koje imaju za cilj da zadovolje srpsko stanovništvo Kosova, bez ikakvog uporedivog sporazuma unutar Srbije. Prvi stav zamenjuje odredbe Briselskog sporazuma o Zajednici srpskih opština iz 2015. godine. Umesto da pretpostavi tu institucionalnu formu, on opisuje funkcije koje Beograd želi od takvog udruženja – samoupravljanje za srpsku zajednicu, pružanje usluga koje delimično finansira Srbija i direktan kanal komunikacije sa vladom Kosova“, naveo je Server na svom blogu.

Prema njegovoj oceni, EU je odlučila da napravi napredak u dijalogu i pored toga što sporazum nije potpisan.

„To je najbolje što bi mogli da urade. Sledeći korak će biti plan implementacije“, rekao je Server.

On je kazao i da Kurtijeva spremnost da potpiše predlog sporazuma, „gura dijalog u pravom smeru: ka priznavanju, reciprocitetu, dalje od ZSO i ka ravnopravnijem međunarodnom angažovanju“.

Server smatra da predlog posmatrano u celini unapređuje odnose „između dve države“, jer, kako tvrdi, „vodi do međusobnog priznavanja Kosova i Srbije kao suverenih i nezavisnih država“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.