U trendu

Šešelj da bude osudjen ili da mu se ponovo sudi

Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od apelacionog veća da poništi oslobadjajuću presudu Vojislavu Šešelju i osudi ga za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH ili da naloži ponavljanje celog sudjenja.

U najavi žalbe, koju je Tribunal danas objavio, Tužilaštvo ocenjuje da je oslobadjajuća presuda „nerazumna“ i „neobrazložena“.

Prvostepeno sudsko veće, prema Tužilaštvu, propustilo je da razmotri mnoge važne dokaze, da se izjasni o ključnim pitanjima i da navede na kojim je pravnim propisima zasnovalo oslobadjajuću presudu.

Mnoge greške koje su sudije počinile u potpunosti obezvredjuju čitavu prvostepenu presudu, tvrde tužioci. Kao najznačajnije greške, oni navode to što je veće ustanovilo da nije bilo sistematskih i raširenih napada na civile uprkos opsežnim dokazima.

Takodje, prvostepeno veće je, po tužiocima, pogrešilo kada nije odbacilo, već usvojilo Šešeljev argument da nije bilo progona civila, već da su oni bežali iz ratnih zona i da su autobusi kojim su prevezeni bili obezbedjeni kao „humanitarni gest“.

Tužilaštvo naglašava i da su sudije potpuno zanemarile njegove dokaze o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je Šešelj učestvovao, ne razmotrivši dokaze o obrascu zločina i nameri koju je Šešelj delio sa ostalim učesnicima.

U drugoj osnovi za žalbu, Tužilaštvo ocenjuje i da je prvostepeno veće pogrešno protumačilo činjenice, zbog čega je ceo postupak nepropisan i pravda nije zadovoljena.

„Na osnovu celog dokaznog materijala, razumno veće nije moglo zaključiti da nisu dokazani zločini protiv čovečnosti: da optuženi nije odgovoran za te zločine kao učesnik u udruženom zločinačkom poduhvatu: da optuženi nije podsticao zločine: da nije pomagao i podržavao zločine koje su šešeljevci počinili: da nije sam fizički počinio zločine progona, deportacije i prisilnog premeštanja i, na kraju, da nije krivično odgovoran“, pišu tužioci u najavi žalbe.

Na kraju, glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) traži da žalbeno veće poništi prvostepenu presudu i Šešelja proglasi krivim i osudi.

Kao alternativno rešenje, Bramerc traži da se presuda poništi, a čitavo sudjenje Šešelju ponovi.

U dogledno vreme, haško Tužilaštvo podneće sudu celu žalbu i detaljnije obrazložiti njene osnove.

Većinom glasova, Haški tribunal je 31. marta oslobodio krivice Šešelja. Za oslobadjanje su glasali predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti (Jean-Claude Antonetti) i sudija Mandaje Nijang (Mandiaye Niang), dok je sudija Flavija Latanci (Flavia Lattanzzi) imala suprotno mišljenje da bi Šešelja trebalo osuditi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.