U trendu

Seul najavio ubrzan rad na unapređenju odbrane od dronova

SEUL – Južnokorejski predsednik Jun Suk-Jol najavio je danas da će Seul ubrzano raditi na stvaranju vojne jedinice specijalizovane za dronove, kritikujući odgovor vojske nakon upada severnokorejskih bespilotnih letelica na granici dve zemlje, od kojih je jedna ušla i u vazdušni prostor Seula.

Pet severnokorejskih bespilotnih letelica prešlo je u ponedeljak u Južnu Koreju, što je navelo Seul da podigne borbene avione i navalne helikoptere i pokuša da ih obori, u prvom takvom upadu od 2017, prenosi Rojters.

Incident je ponovo pokrenuo pitanja o vazdušnoj odbrani Južne Koreje, u trenutku kada se ona suočava sa rastućom nuklearnom i raketnom pretnjom iz Pjongjanga, navodi birtanska agencija.

Južnokorejska vojska je ispalila pucnje upozorenja, a zatim i oko 100 metaka iz helikoptera opremljenog mitraljezom, ali nije uspela da obori nijedan dron dok su oni oko pet sati leteli iznad nekoliko južnokorejskih gradova, uključujući prestonicu Seul.
„Incident je pokazao značajan nedostatak pripremljenosti i obuke naše vojske u poslednjih nekoliko godina i jasno je potvrdio potrebu za njihovim intenziviranjem “, rekao je Jun na sastanku vlade.

On je okrivio svog prethodnika za nepripremljenost na „opasnu” severnokorejsku politiku, jer se oslanjao na „dobre namere” Pjongjanga i međukorejski vojni pakt iz 2018. o zabrani neprijateljskih aktivnosti u pograničnim oblastima.
„Planirali smo da formiramo jedinicu dronova za nadgledanje i izviđanje glavnih severnokorejskih vojnih objekata, a sada ćemo ubrzati plan koliko god je to moguće“, dodao je Jol, obećavajući da će pojačati sposobnost nadzora i izviđanja pomoću vrhunskih bespilotnih letelica.

Južnokorejska vojska je saopštila da je jurila jednu od pet bespilotnih letelica iznad šireg područja Seula, ali da nije mogla agresivnije da reaguje kako ne bi ugrozila bezbednost civila.
„Radili smo na otkrivanju, praćenju i gađanju borbenih sredstava, ali bilo je područja u kojima bi moglo doći do ugrožavanja civila.Dakle, bilo je poteškoća pri izvođenju operacije“, rekao je zvaničnik generalštaba na konferenciji za novinare.

Incident predstavlja najnoviji upad bespilotnih letelica Pjongjanga, u okolnostima kada su dve Koreje tehnički još u ratu nakon što je njihov sukob 1950-53. okončan primirjem, ali ne i mirovnim sporazumom, podseća Rojters.

Poslednji sličan incident bio je 2017.godine, kada se severnokorejski dron, za koji se veruje da je bio u špijunskoj misiji, srušio i pronađen je na planini u blizini granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar