U trendu

Seul: Pjongjang ispalio dve krstareće rakete

SEUL – Severna Koreja je danas ispalila, kako se čini, dve krstareće rakete u more kod svoje istočne obale, saopštio je Združeni štab južnokorejskih oružanih snaga.

Južnokorejska vojska procenjuje lansiranje kako bi utvrdila prirodu projektila, navodi se u saopštenju štaba, a prenosi agencija Rojters.

Takvo lansiranje bi bilo severnokorejsko peto raketno testiranje u ovoj godini, nakon što je severnokorejski lider Kim DŽong Un obećao da će ojačati vojsku najsavremenijom tehnologijom u trenutku kada su zastali pregovori sa Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama.

Li Sang-Min, vojni ekspert na Korejskom institutu za odbrambene analize, kaže da je cilj ovomesečnih raketnih testova bila izgradnja geopolitičkih tenzija i da bi možda mogli naterati američku administraciju da smisli novu strategiju prema severnokorejskom lideru Kim DŽong Unu.

“Krstareće rakete su sporije od balističkih raketa i smatraju se manje pretnjom, ali pogađaju ciljeve sa velikom preciznošću, što je nešto što će Severna Koreja nastaviti da se razvija”, izjavio je Li.

Severnokorejska lansiranja krstarećih raketa nisu zabranjena u skladu sa sankcijama Ujedinjenih nacija nametnutim Pjongjangu, koji je, kako navodi Rojters, u više navrata prkosio međunarodnoj osudi sprovodeći testiranja balističkih raketa, od kojih je poslednje izvedeno 17. januara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar