U trendu

Seul: Protivraketni sistem THAAD nije tema pregovora sa Kinom

SEUL – Južna Koreja je saopštila danas da američki protivraketni odbrambeni sistem THAAD, stacioniran u ovoj zemlji, „nikada“ ne može biti predmet pregovora, nakon što je Peking zahtevao od Seula da ne raspoređuje dodatne baterije i da ograniči upotrebu postojećih, prenosi agencija Jonhap.

„Ono što mogu da ponovim je da je THAAD samoodbrambeno sredstvo koje ima za cilj da zaštiti živote i bezbednost naših ljudi od nuklearnih i raketnih pretnji Severne Koreje.Takođe, to je pitanje vezano za bezbednosni suverenitet“, saopštio je predsednički zvaničnik novinarima.

Pitanje mobilnog odbrambenog protivraketnog sistema THAAD bila je ključna tema razgovora tokom ovonedeljnog sastanka ministara spoljnih poslova Južne Koreje i Kine u kineskom gradu Ćingdao.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je u sredu iznelo tvrdnju da se Južna Koreja složila da ograniči rad THAAD baterije u Songdžuu, pored toga što treba da se pridržava principa „tri ne“.

To podrazumeva da nema dodatnih raspoređivanja THAAD u Južnoj Koreji, da nema učešća u Protivraketnoj odbrambenoj mreži predvođenoj SAD, i da nema članstva u trilateralnom vojnom savezu sa Sjedinjenim Državama i Japanom, navodi Jonhap uz napomenu da je Seul odbacio tu tvrdnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar