U trendu

Seul razvija balističku raketu nosivosti do 3 tone

SEUL – Južna Koreja je u završnoj fazi razvoja balističke rakete koja može da nosi bojevu glavu težine od 3 tone, javila je državna agencija Jonhap.

Ministarstvo odbrane navelo je u planu za period oD 2022. do 2026. godine da će razviti nove rakere sa „značajno ojačanom destruktivnom snagom“, da će unaprediti protivraketne sisteme i rasproediti nove presretače dugodometne artiljerijske paljbe.

„Razvićemo jače i preciznije rakete sa dužim dometom kako bismo očuvali mir i bezbednost na Korejskom poluostrvu“, piše u saopštenju ministarstva.

Jonhap izveštava, pozivajući se na neimenovane izvore, da je među novim oružjem raketa sa dometom od 350-400 kilometara koja može da nosi bojevu municiju težine do 3 tone, dizajnirana da uništi podzemne objekte kao što su oni za koje se veruje da Severna Koreja u njima čuva nuklearno oružne.

Kako navodi Rojters, ta raketa bi bila poslednja u trci naoružanja konvencionalnim raketama između dve Koreje, nakon što su se Seul i Vašington saglasili da ove godine ukinu bilateralna ograničenja za razvoj projektila na Severu.

Južna Koreja je prošle godine objavila da bi nova raketa kratkog dometa Hiunmo-4 (SRBM), koja je najveći južnokorejski projektil, mogla da nosi bojevu glavu od 2 tone, dok je u martu Severna Koreja testirala SRBM za koju je saopštila da ima nosivost od 2,5 tona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.