U trendu

Seul: Uticati na Kinu da ne vraća prebegle iz SeverneKoreje

SEUL – Južna Koreja pozvala je danas na diplomatski pritisak kojim bi se Peking ubedio da ne deportuje ljude prebegle iz Severne Koreje.

Broj prebega je opao nakon što je granica između Kine i Severne Koreje zatvorena početkom 2020. godine, kako bi se zaustavilo širenje kovid-19, ali se očekuje da će se, kada granica bude ponovo otvorena, taj broj rasti, saopštila je Li-Šin-va, nova izaslanica Seula za ljudska prava u Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

Eksperti Ujedinjenih nacija godinama kritikuju Kinu zbog vraćanja severnokorejskih begunaca, koje Peking smatra ilegalnim migrantima koji napuštaju svoju zemlju iz ekonomskih razloga, podsetila je britanska agencija.

Opisujući Kinu kao „odgovornog člana međunarodne zajednice koja ima moć“, Li je rekla da bi „tiha diplomatija“ mogla biti neophodna, kako bi se Peking ubedio da se uzdrži od vraćanja tražilaca azila ili izbeglica na mesta gde su njihov život ili sloboda ugroženi.

„Ako se granica ponovo otvori, moglo bi biti mnogo izbeglica koje će biti suočene sa prinudnom repatrijacijom, a to se mora sprečiti“, rekla je ona na konferenciji u Seulu.

Li, koja predaje međunarodne odnose na Korejskom univerzitetu u Seulu, imenovana je prošlog meseca, nakon što je predsednik Jun Suk-iol preuzeo dužnost u maju.

To mesto je bilo upražnjeno pet godina, dok je Junov prethodnik pokušavao da poboljša odnose sa Pjongjangom, koji kritike Seula na račun svojih prava smatra neprijateljskom retorikom, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.